Мнозина вече откриха туршиения сезон, а някои по-големи мераклии дори

...
Мнозина вече откриха туршиения сезон, а някои по-големи мераклии дори
Коментари Харесай

Ракията помага на туршията да втаса по-бързо

Мнозина към този момент откриха туршиения сезон, а някои по-големи мераклии даже към този момент преполовиха зимнината. Ако обаче не сте от тях и въпреки всичко съжалявате, че не сте се сетили в точния момент, не се тревожете. Зимата е дълга, а и има много хитрини, с които ще съумеете да извършите туршията и в този момент, осведоми plovdiv24.bg.

Ракията оказва помощ за втасването

Ракията и туршията са безконечните другари на българската софра, само че с изключение на да ги консумираме дружно, двете са съвършен тандем и още преди да стигнат до трапезата. Една супена лъжица ракия в буркана с туршия или краставички ще накара зимнината да втаса за към 10 дни. Останалото си го знаете - към зеленчуците добавяте черен пипер, дафинов лист и 1 супена лъжица морска сол, както гласят общоприетите предписания. Най-добре е да оставите бурканите на слънце за 2 - 3 дни, с цел да помътнеят зеленчуците в тях и да стартира ферментацията. След това ги приберете на мрачно и хладно място. Освен бърза и вкусна туршията ще стане и трайна, тъй че ще бъде годна за ястие дълго време.

Бърза и лесна туршия

Тази рецепта е за още по-бързащи домакини. Смесете 1:1 оцет и вода и прибавете в тях щипка захар и щипка сол. След това поставете в получената саламура мечтаните зеленчуци - краставици, моркови или примес от разнообразни зарзавати. За да стане по-бързо подготвена туршията, най-добре нарежете зеленчуците на дребни части или напряко ги настържете. След 15-20 мин туршията е подготвена за сервиране и консумация. В същата саламура може да потапяте неведнъж разнообразни зеленчуци, тъй че в случай че фамилията или гостите доста я харесат и свърши бързичко, може да реагирате с нова.

Когато обичаната туршия е подготвена, разтворете в бидона или буркана натриев бензоат. Той ще прекъсне процеса на ферментация на зеленчуците и ще ги резервира нежни и хрупкави. Ако обаче към този момент е късно за това, не се тревожете, задоволително е да държите зимнината на студено (може в хладилника) и всичко ще бъде наред.
 Ракията оказва помощ на туршията да втаса по-бързо

Ако в този момент слагате зеле в бидон, не пропускайте да пуснете в него и 5-6 таблетки аспирин. Едва ли това ще облекчи главоболието след дълги запои с ракия и туршия, само че сигурно ще направи зелето по-стегнато и вкусно за дълго време.

Туршията може да стане още по-апетитна и трайна, в случай че в саламурата добавите суха горчица. Тя ще придаде кондензиран мирис и усет на зимнината, а и саламурата може да бъде още по-приятна за пиянство, в случай че обичате подобен вид питиета. По-находчивите домакини може да я употребяват и за готвене на месо и други печива.

Има доста елементарен и комфортен метод да разберете по кое време туршията е подготвена за ястие. След като напълните бидона със зеленчуците и добавите водата и подправките, разбъркайте добре и прибавете сурово измито яйце в сместа. Когато то изплува на повърхността - задоволително е от него да се вижда дребна част, колкото монета от 1 или 2 стотинки, саламурата е подготвена.

Фризерът е фиктивен за мързеливи домакини.

Изпечете червени чушки, изцедете ги от сока и както са цели и необелени, ги комплектувайте по 5 - 10 (или колкото прецените) в найлонови пакети. След това ги сложете във фризера и ги пазете за зимата. Когато са били на ниски температури, се белят извънредно елементарно, запазили са усета си от лятото и са идеални за всичко - паниране, печене, свежи разядки или добавка към салатата.

Замразете плодове в камерата - без бланширане и печене. Просто ги поставете в найлонови или вакуумни пликове в камерата и им се наслаждавайте през зимата.

Има обаче артикули, които не трябва да замразявате. Такива са зеленчуците с високо наличие на вода като краставици, марули, репички, тиквички. Дори и да ги сложите във фризера и да наподобява, че нищо им няма, незабавно щом ги размразите, ще станат на каша.

В листата с несъответствуващи зеленчуци попадат и доматите, които трансформират усета си от ниските температури и също не са приятни за директна консумация по-късно. Но пък са идеални за готвене, тъй че, в случай че имате място във фризера и за домати, може да си спестите консервирането им в буркани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР