Многоликият Китай Позицията на Китай в руско-украинската криза е обвита

...
Многоликият Китай Позицията на Китай в руско-украинската криза е обвита
Коментари Харесай

Китай очаква скорошно завършване на СВО на условията на Русия

" Многоликият " Китай

Позицията на Китай в руско-украинската рецесия е обгърната в мъгла съвсем година и половина. Невъзможно е да я назовем неутрална, само че и проруска ще бъде неопределено. Поне на равнище публични изказвания. От самото начало китайското управление увери, че „ се афишира за ценене на суверенитета и териториалната целокупност на страните “, което може да се назова единствено проукраинска позиция.

В същото време Китай споделя, че „ законните претенции на Русия за сигурността заслужават внимание и уместно решение в лицето на петте поредни кръга от разширението на НАТО на изток “. И нашите, и вашите.

Сега е създаден нов термин - градивно присъединяване на Китай в руско-украинската рецесия. На думи Пекин се пробва да се съобрази и с ползите на Киев. Всъщност до момента не се е получило доста добре - най-малко Зеленски реагира сопнато на мирните начинания на външното министерство на КНР.

Подобна неустановеност дава на някои играчи илюзията, че Китай може да бъде притеглен на страната на съдружниците на Украйна. Жозеп Борел, началник на европейската дипломация, направи муден опит да убеди Си Дзинпин:

„ Проблемът от Китай е доста по-сериозен от казуса от Русия. Пекин явно се стреми да построи нов международен ред с Китай отпред...

Поражението на Русия в Украйна няма да промени задачите на Пекин. Китай ще може да извлече геополитически изгоди от това. "

Не единствено че не е напълно ясно същинското обръщение на речта на Борел, само че не е разкрита и главната концепция – какво може да предложи Европейски Съюз на Китай?

От икономическа позиция европейците са затънали до гуша в евтината работна ръка и неограничения пазар на Китай. Европейците към този момент са трансферирали гражданските технологии, които са могли.

Остават стратегически бонуси с отбранителна стойност, само че никой с здрав разсъдък в Европа не би се съгласил с това. Американците няма да разрешат. Общо взето Борел няма такива бонбони за Пекин, с цел да загърби той Кремъл.

Така нареченото градивно присъединяване на Китай допуска бързо привършване на спецоперацията под знака на успеха на Русия. В по-голямата си част желанието на Пекин бързо да приключи СВО при изискванията на Русия е прагматично.

Всичко е обвързвано с по-нататъшното развиване на съветския пазар от китайски компании. Продължаващата специфична интервенция основава доста опасности за вложителите от Китай. Самите те признават, че е невероятно да се възнамерява нещо в този момент в дълготраен проект.

Показателен образец са Съединени американски щати, които деликатно наблюдават вноса на високотехнологични артикули в Русия, най-вече микрочипове. Ситуацията на фронтовете на СВО директно въздейства върху вероятността от въвеждане на вторични наказания против китайски компании. И тук има доста забавни неща.

Пекин най-вероятно няма да се задоволи с успеха на Русия на бойното поле в класическия смисъл на думата. Тоест завладяването на Запорожие, Харков, Одеса и най-после Киев е недопустимо за Китай.

Това доста ще усили риска от правене на бизнес в Русия. Кой знае какви черни описи ще разгласяват Европейският съюз и Съединените щати след поредност от съкрушителни провали за въоръжените сили на Украйна?

Черният лист може да включва огромни взаимни планове сред Русия и Китай - производството на коли в " Москвич " и " Автотор ", експорт на енергийни запаси и други Това, несъмнено, няма да спре търговията, само че доста ще усложни и усили цената.

В обзорен документ китайски откриватели предлагат на техните компании „ за препоръчани интервенции или действия в Русия, които може да са свързани с ползите на Съединени американски щати, е належащо да се извърши надлежна инспекция на артикули, веригите за доставки, финансови заплащания и партньорски финансови институции, с цел да се усъвършенстват комерсиалните съглашения ".

Икономическият и военно-политическият обсег, който е изцяло вероятен при по-нататъшна ескалация на спора, не е в полза на китайския бизнес.

Светът след спецоперацията

Говорейки искрено и намерено, Пекин е наясно, че Русия няма да излезе от полето на въздействие на огромния си източен брат. Това не е нито положително, нито неприятно – към този момент е нова даденост и действителност.

Следователно, в случай че към този момент се застъпваме за мир с Украйна, то единствено при изискванията на Кремъл. И в случай че подобен мир в действителност се случи, Си Дзинпин ще бъде основният миротворец в тази история - нито Москва, нито Пекин ще пропуснат толкоз значима популярност от политическа позиция.

След спецоперацията Русия няма да възвърне връзките си с груповия Запад. Веднага по няколко аргументи.

Първо, Източна Европа, напомпана с оръжия и войски на НАТО, ще бъде сериозна опасност за страната за доста години напред - това в действителност е Студена война 2.0. За Китай това е следващата гореща точка, която отклонява вниманието от събитията по югоизточните граници.

В случай на мир, който не дава отговор на изискванията на Кремъл, борба няма да има - лъвският къс от съветската войска ще бъде изместен оттатък Урал и ще бъде съществено стеснен в боеспособността си. Да имаш слаб и покварен сътрудник е призрачен сън за китайското управление.

Китай към този момент няма доста другари. Навсякъде има противници. Индия, с която има дълготраен териториален спор, може да бъде привлечена във боен съюз със Съединени американски щати, Япония и Австралия. Пекин се нуждае от съдружник със мощна ръка и висок морал, тъй че специфичната интервенция, изгубена от Русия, не е в полза на Китай.

Второ, европейците последователно ще се отърват от въглеводородната взаимозависимост от Русия. Това би трябвало да се одобри като факт и е ясно разбрано в Китай.

Основният покупател на " партньорски " цени ще бъдат китайците, а това е мощен подтик за развиването на промишлеността и стопанската система. Добитите количества газ и нефт просто няма да има къде да се продават, с изключение на в Китай.

Подобно е ситуацията и при въгледобива. В Пекин се приказва и за продоволствената сигурност за сметка на Русия. Сега забележителна част от зърното в Китай се купува в Съединените щати - би било хубаво тези количества да се заменят с доставки от Русия.

Трето, Европа в действителност прекъсна всички културни връзки с Русия. Може да се спори кой е изгубил повече от това, само че в близко бъдеще страната ни очевидно ще построи собствен личен път на напредък с огромен надолнище на изток.

Спорт, кино, литература, музика - в тези и други области нараства все по-голямото отчуждение сред руснаците и европейците, което ще докара до още повече недоумение и взаимна неприязън.

И най-после, Китай търси способи за бързо преустановяване на специфичната интервенция заради боязън от нуклеарна война. Истерията към атомната бомба за Киев утихна през последните месеци, само че никой не може да подсигурява нищо.

Всеки непряк наблюдаващ ще трепери, когато втората по мощ нуклеарна мощ е въвлечена в яростен боен спор. И в Пекин се притесняват, че при световен ужас няма да са слаби.

Китайското предпочитание за съветска победа не е изненадващо. Разочароващо е късогледството на европейските водачи, които се пробват да съблазнят Пекин с евтини пайове, като в същото време въобще не схващат разпоредбите на играта. От февруари предходната година следим опитите на Запада да играе по собствен метод.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР