Многобройни проучвания са показали ползите от медитацията върху сърдечно-съдовата система

...
Многобройни проучвания са показали ползите от медитацията върху сърдечно-съдовата система
Коментари Харесай

Медитацията е евтина и ефикасна терапия срещу сърдечно-съдовите болести, напомнят специалисти

Многобройни изследвания са посочили изгодите от медитацията върху сърдечно-съдовата система и общото здравословно положение. Дори да няма необикновен резултат при някои хора, това е безвъзмездна и безвредна процедура, която обаче може да изненада прелестно други.

Това се споделя в нова разработка по тематиката на най-голямата здравна неправителствена организация в Съединени американски щати - Американската кардиологична асоциация, която сплотява напъните на общо 22 милиона медицински експерти и доброволци за образования, проучвания и публично информиране за здравето на сърцето. В отчета асоциацията предлага медитацията като на ниска цена и ефикасно допълнение към обичайните лекувания и ограничения против сърдечно-съдовите проблеми, като се базира на редица проучвания от последните десетилетия, в това число на Харвардския медицински университет.

В публикацията на " Харвард " от 2013 година изводите са, че медитацията в другите й разновидности, оказва помощ за понижаване на напрежението и тревогата , които пък са съществени рискови фактори за нараснало кръвно налягане, за хормонален дисбаланс (заради струпване на хормоните на напрежението като кортизол и адреналин) и с времето - за сърдечно-съдови произшествия като инфаркт и инсулт. Статистическият разбор на влиятелния медицински университет демонстрира, че тези опасности и индикатори при хората, които практикуват медитация, са " доста по-ниски " и в здравословната норма.

В други проучвания, представени от Американската кардиологична асоциация, се показва и че медитацията има благотворно въздействие върху мозъка и даже променя метода, по който той работи, като прави хормоналните му реакции към стресовите обстановки по-балансирани. С други думи - оказва помощ дълготрайно на човек да се оправя с напрежението в всекидневието си.

При някои опити от наличните по тематиката, количеството и качеството на данните не са задоволителни за изрично потвърждаване на тезата, само че пък всички са в една посока - за изгоди и отсъстващи евентуални вреди от този тип процедура.

Медитацията е процедура, която датира от хиляди години, само че в съвремието има доста разновидности, пригодени към динамичния метод на живот на хората в развитите общества. Медитация може да се извършва посредством визуализиране, посредством звуково стимулиране, даже посредством интензивно осъзнаване на обкръжението и приемането на обстоятелствата от живота безрезервно. От " Харврад " дават и формула от 5 стъпки, която всеки може да следва за медитация у дома:

1. Седнете в комфортна поза и затворете очи. Дишайте постепенно.
2. Отпуснете всички мускули един по един с внимание към всеки - започнете от пръстите на краката в посока към главата. Разклатете главата наляво-надясно.
3. На всяко издишане, кажете своята мантра - да вземем за пример " мир ", " покой ", " успокоение " (на англ. " peace " ).
4. Когато някакви мисли ви дойдат мислено, ги оставете встрани и си " запишете " въображаемо да се върнете към тях по-късно, изговаряйки мантрата си.
5. Продължете 10 минути, правете го всеки ден.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР