Много вируси, които причиняват остри респираторни заболявания, се разпространяват по-добре

...
Много вируси, които причиняват остри респираторни заболявания, се разпространяват по-добре
Коментари Харесай

Сезонен ли е COVID-19 и как се повлиява от промяната на времето

Много вируси, които предизвикват остри респираторни болести, се популяризират по-добре през студените месеци. Сред факторите, които способстват за това, са прекарването на повече време с повече хора на закрити места, които постоянно не са задоволително добре проветрени поради ниските температури на открито. Това оповестяват от Министерството на здравеопазването (МЗ) на страницата си във Фейсбук.

Значение имат и фактори като по-дългото оцеляване на някои вируси при ниска температура, както и по-ниската мокрота на въздуха през студените месеци, която прави лигавицата на носоглътката по-суха и по-чувствителна.

Сезонността е постоянно срещано и добре познато явление при респираторните патогени. Наблюдавана е и при известни към този момент на науката ковид и.

„ Вероятно тези фактори имат забележителна роля и при разпространяването на SARS-CoV-2. Като цяло обаче разпространяването на SARS-CoV-2 се следи в съвсем всички страни по света, независимо от сезона. Причината е че доста хора са елементарно податливи на заразяване с новия пандемичен патоген “, показват учените от института „ Роберт Кох “.

Ето за какво би трябвало да съблюдаваме общите противоепидемични ограничения като носене на защитна маска за лице, съблюдаване на физическа отдалеченост и учестена стерилизация. За да се предпазим от тежко протичане на болестта, е значимо да ни бъде сложена ваксина против COVID-19, приканват от здравното министерство.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР