Много широк отзвук намери в македонските медии срещата между премиерите

...
Много широк отзвук намери в македонските медии срещата между премиерите
Коментари Харесай

Отзвук! Как видяха македонските медии срещата Борисов - Заев

Много необятен отзив откри в македонските медии срещата сред министър председателите на България и Македония Бойко Борисов и Горан Заев.
„ Първата среща на двамата съседи, извършена през днешния ден в София, отваря нови вероятности след дългогодишните разногласия и недоразумения сред Македония и България.
Кавги и провокации от двете страни, които тласнаха София към обсада на македонската интеграция в Европейски Съюз през 2012 година Блокада, която се прибавя към към този момент съществуващото гръцко несъгласие “, написа скопското електронно издание „ Народоосвободителна въстаническа армия ТВ “.

„ Историческо изказване на Борисов: Ние сме за единна Македония, която е член на НАТО и Европейски Съюз! “, е заглавието, което електронната медия „ Плус Инфо “ избира за публикацията, отдадена на срещата Борисов-Заев в София.

„ Ние сме за единна Македония и за участието й в НАТО и Европейски Съюз “, цитира електронната медия „ 24 Вести “ думите на българския министър-председател Бойко Борисов.

Обръща се внимание на обещанието на Борисов да беседва с сътрудниците си в Брюксел за участието на страните от Балканския полуостров в Общността.
В София водачите на двете страни показаха подготвеност да не оставят историята да разделя двата народа, а да работят за тяхното доближаване, означават още от редакцията.

„ Радио Слободна Европа “ обръща внимание на смисъла, което българският водач отдава на инфраструктурното свързване на двете прилежащи страни.
„ Днес, от София, македонският и българският министър председател отвориха нова страница в държавните връзки. Историческите проблеми ще бъдат преодолени със взаимни тържества, именуване на улици и поддръжка за участието на Македония в Европейски Съюз и НАТО “, разясняват на собствен ред в македонската редакция на Deutsche Welle.

Скопският ефирен канал „ Телма “ обръща внимание, че в София двамата министър председатели дружно са положили цветя пред паметника на цар Самуил - самодейност, която е отправена от Заев по отношение на настояването на България за взаимно честване на исторически празници като Илинден и Деня на Св. св. Кирил и Методий, и взаимно удостояване на исторически персони.
Министър-председателят на България Бойко Борисов ще посети Македония и „ ще се поклони пред паметника на нашата обща история “, са думите на премиера Зоран Заев, които скопското електронно издание МКД цитира след договарянията сред водачите на двете прилежащи страни.
Безспорно, най-положителният резултат от срещата в София е решението за сключване на Договор за добросъседство сред България и Македония. Това би трябвало да се случи на 2 август, когато се празнува Илинден.

На какъв език обаче ще бъде направен документът?

Това е въпрос, който на този стадий остава отворен, разяснява македонската осведомителна организация „ Макфакс “.
България е първата страна, признала Република Македония, само че не и съществуването на македонска нация и македонски език. Официална София стои зад тезата, че македонският език съставлява районна форма на българския език, основан на българския акцент. Пробив във връзка с договарянията за езика е реализиран през 1999 година, когато тогавашният министър председател Иван Костов призна правото на Македония да си служи с формалния език. По предписание обаче формулировката, която България употребява за македонския език, е " формален държавен език " или " формален език на страната ".
С оглед на тези условия Зоран Заев не бе сюрпризиран от въпроса на представителите на македонските медии дали договорът сред двете страни ще бъде подписан на македонски, български или „ на някакъв различен език “.

„ Има думи, които биха могли да имат друго пояснение. Ние, като страна, първи признахме Република Македония. В Конституцията на Република Македония е казано какъв език има тази страна. Съответно, договорът би трябвало да бъде подписан на езика, разказан в нейната конституция. Затова в този момент считам, че когато външните министри за финален път прегледат документа, тогава с премиера и останалите сътрудници ще вземем решение ", отговори българският министър-председател.

Думите на Борисов може да се изтълкуват като сигнали в две направления. Първо, че България и в бъдеще ще пази позицията на непризнаване на македонския език. Борисов деликатно избираше думите и не употребява нито един път " македонски език ".
От друга страна, той уточни опцията след окончателното разглеждане на документа да бъде взето някакво решение. Това би могло да значи решение на езиковия спор и признание на македонския език - невиждан исторически ход в двустранните връзки, разяснява организацията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР