Много производители на автомобили и шофьори смятат сензорния екран за

...
Много производители на автомобили и шофьори смятат сензорния екран за
Коментари Харесай

Сензорният екран отвлича вниманието от трафика?

Много производители на коли и водачи считат сензорния екран за най-хубавия дигитален комфорт в кокпита. Но не е извънредно контролите да са сложни за постигане, в случай че са скрити някъде в менюто. Търсенето и намирането им води до разпръскване - изключително в непознати транспортни средства. Поради това специалистите по сигурността имат опасения, свързани с тази екстра.

За отчета за пътна сигурност 2023 „ Технологии и хора “, който преглежда многочислени проблематични области в региона на интерфейса човек-машина по-подробно, експертната организация Dekra извърши, наред с други неща, изследване с хора в разнообразни интериори на шофьорското място.

„ По принцип новаторските технологии със сензорен екран с интелигентно ориентиране на потребителя понижават броя на неправилните въвеждания и времето за въвеждане, което значи, че рисковете за сигурността на пътя, да вземем за пример заради разпръскване, могат да бъдат сведени до най-малко в това време “ - считат специалистите - „ Но това е единствено едната страна на монетата. Поради неналичието на противоположна връзка на сензорните екрани в актуалните транспортни средства, времето за разпръскване може да се усили, защото нормално е нужен по-дълъг взор към екрана. “

Друг проблем има във обстоятелството, че всеки производител самичък дефинира по какъв начин да наподобява интуитивното ориентиране на потребителя при ръководство на автомобила посредством сензорния екран, което води до обилни разлики в навигацията на менюто. Ако се ръководят транспортни средства от разнообразни производители, като да вземем за пример при потребление на коли чартърен или шерване на коли, проблемите са напряко подготвени.

За да покаже какви провокации в действителност включват модерните концепции за работа в днешните транспортни средства, проучване на произшествията на DEKRA изследва по какъв начин 80 души извършват свързани с сигурността работни задания в две тестови транспортни средства. Като образец са определени две генерации на модел с високи продажби и нови регистрации в Германия. Това подсигурява, че тестовите субекти не се сблъскват с две изцяло разнообразни оперативни философии.

Двете тестови транспортни средства имаха разлика във възрастта от 10 години (години на произвеждане 2012 и 2022). Тестовете са извършени, до момента в който автомобилът е бил имобилен с включено запалване. Задачите, които би трябвало да бъдат изпълнении, включват стартиране на чистачките, на вентилацията на предното стъкло, радиото, отопляемото задно стъкло, късите светлини или фаровете за мъгла.

Оказа се, че субектите в по-новото транспортно средство се нуждаят приблизително от доста повече време за изпълняването на всички задания - в някои случаи даже допълнително от два пъти. Ако съответната оперативна задача не може да бъде решена в границите на 30 секунди, пробата се прекъсва. Такъв беше казусът със доста повече субекти в по-новото транспортно средство. Като цяло по-голямата част от участниците в теста бяха комплицирани от концепцията за работа на по-новия тестов автомобил.

Времето за реакция на сензорния екран и сензитивните на досег бутони, както и неналичието на противоположна връзка, изключително на сензитивните бутони бяха проблематични. В същото време е оценено усилието за учене, което новите концепции за ръководство изискват от водачите, като много високо изключително за по-възрастните хора.

Модерната операционна идея също може да сътвори проблем, обвързван със сигурността, изключително за хората, които носят очила за четене. Според анализаторите производителите и разработчиците на транспортни средства са изправени пред огромно предизвикателство - от една страна, ръководството би трябвало да бъде допустимо най-интуитивно, до момента в който в това време от ден на ден и повече функционалности и варианти за конфигурация би трябвало да бъдат включени в операционната идея.

Ето за какво е незабавно нужна самостоятелна от производителите стандартизация, изключително за функционалностите, свързани с сигурността, във връзка с разположението и ръководството на съответните детайли разполагаем на лидера в интериора.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР