Много повече румънци, отколкото българи, смятат, че гласът им се

...
Много повече румънци, отколкото българи, смятат, че гласът им се
Коментари Харесай

Много повече румънци, отколкото българи, вярват, че гласа им в ЕС се чува

Много повече румънци, в сравнение с българи, считат, че гласът им се чува в Европейския съюз. Това демонстрира изследване във връзка десетгодишнината от участието на двете страни в блока.

Според разбор, изработен от " Алфа Рисърч ", 36% от българите имат чувството, че са чути в Европейски Съюз (подробните данни за България можете да намерите тук). Идентично изследване в Румъния демонстрира много по-висок % – 57 на 100.

По думите на Анджела Кристеа, началник на Представителството на Европейската комисия в Румъния, след влизането в Европейски Съюз " всички румънци чакаха, че от през днешния ден за на следващия ден нещата ще се трансформират фрапантно ". В началото имаше огромен възторг, само че през тези години румънците научиха някои уроци, уточни Кристеа.

Има доста упования в области, в които нямаме пълномощия, да вземем за пример образованието, опазването на здравето, обществените политики. Те се развиват и разпростират на национално равнище и не се създават от Комисията, сподели Кристеа. Има доста действия, които не са тъкмо създаване на европейски политики, само че ние поддържаме националните държавни управления в тези области, с цел да създадем по-голяма конвергенция, добави тя.

По думите й съгласно изследването румънците стават дейни европейски жители, а в дебата за бъдещето на Европа те застават на страната на ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

За румънците Европейски Съюз остава една от институциите, в която по-голямата част от румънците (57%) имат най-голямо доверие. За 51% от интервюираните румънското Председателство на Съвета на Европейски Съюз (януари-юни 2019 г.) ще е значим миг в живота им.

И за нашата страна данните сочат, че българите остават едни от най-големите еврооптимисти, възприемат по-осъзнато произлизащите от участието изгоди и задължения и имат по-рационално отношение към общоевропейските решения по настоящи проблеми. Опитът отключва и някои евроскептични настроения, само че все още те остават в сянката на позитивните настройки.

По думите на Геновева Петрова, изпълнителен шеф на " Алфа Рисърч " 10 години не са задоволителни за цялостната интеграция на България в Европейски Съюз, само че поради публичните настройки, опциите от еврочленството и обстоятелството, че от ден на ден българи се разпознават с общоевропейските проблеми, развой на интеграция има.

В България има публичен консенсус, че няма по-благоприятна опция за нас с изключение на Европейски Съюз и то на фона на сериозните центробежни трендове в съюза през тези години, добави Петрова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР