Много от инфекциите, които не реагират на лекарства, са причинени

...
Много от инфекциите, които не реагират на лекарства, са причинени
Коментари Харесай

Бактериите могат да ходят

Много от инфекциите, които не реагират на медикаменти, са породени от бактериални биофилми - скупчвания на бактерии, които живеят в организма и към нас и са извънредно устойчиви на външни въздействия. Тези биофилми имат огромно въздействие върху човешкото здраве, написа Science Daily. Например заболяването муковисцидоза може да докара до гибел и се предизвиква от пренасяни от въздуха бактериални биофилми. Те предизвикват инфекции, с които и най-мощните антибиотици не могат да се оправят. Но по какъв начин се образуват тези биофилми? Учени от университета UCLA откриха, че бактериите се приспособяват към новите повърхности, като безусловно " стават на крайници " и " вървят ".

" Бактериите съществуват в две физиологични положения - като плуващи, едноклетъчни организми, сходни на планктона, и като закрепени на избрана повърхнина биофилми - гъсто обитаема, добре структурирана общественост, която се ръководи от неповторим " публичен строй ", изясни професорът по биоинженерство Джерард Вон. " Бактериите в биофилмите имат друг френотип от свободно плуващите си посестрими, въпреки и да имат еднакъв геном. В процеса на адаптирането си към дадена повърхнина и социализирането към новата общественост, те включват и изключват разнообразни гени, което фрапантно трансформира държанието им ", добави той.

Проучването, което е оповестено в новия брой на сп. Science, разказва един непредвиден механизъм на акомодация към биофилма - " ходенето ", което Вон и сътрудниците му следили у типа Pseudomonas aeruginosa - патоген, който отчасти дава отговор за смъртоносните инфекции при муковисцидозата.

Тази бактерия се изправя и се движи благодарение на пипалца, наречени " пили от вид IV ", които действат тъкмо като крайници. Нещо повече - ходенето разрешава на P. aeruginosa да изследва повърхностите доста сполучливо и да си търси прехранване. Изправеното състояние на " тялото " й е и първата стъпка на обособяване от повърхността.

" Показахме, че отвесното разположение играе основна роля в съществени случвания от виталния цикъл на бактериите: изправените едноклетъчни могат по-лесно да се отделят от повърхностите и по този начин по-ефективно да се популяризират към нови приемници ", посочи сътрудника на Вон Джасинта Конрад. " Нашият принос към науката е, че направихме директна връзка сред държанието на едноклетъчните и значими събития от виталния цикъл на бактериите. "

Контролът върху образуването на биофилми ще има голямо отражение освен върху медицината. Натрупването на бактериални биофилми да вземем за пример усилва нежелателно използването на гориво в кораби и самолети. Микроорганизмите са виновни и за замърсяването на водите и разнообразни хранителни артикули. Вникването в процесите, които вършат " ходещите бактерии " рискови, ще даде в ръцете на човечеството нови оръжия за битка с тях, заключи Вон.

Източник: Science Daily

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР