Много хора не са запознати с многобройните ползи за здравето

...
Много хора не са запознати с многобройните ползи за здравето
Коментари Харесай

Невероятните ползи на супата от коприва

Много хора не са осведомени с многочислените изгоди за здравето от копривата. Въпреки че тя е толкоз публикувана и налична.

Домашната, питателна чорба от коприва е елементарен метод да включите копривата в ежедневното си меню. Освен това тя не е и скъпа. Преди да поговорим за вкусното ядене обаче, дано се срещнем със самото растение!

Копривата се появява в градините всяка пролет и е едно от нашите най-хранителни, само че подценявани растения. По-напред сме склонни да мислим за нея, като за бурен и не я възприемаме, като храна.

И въпреки всичко копривата има дълга история и се употребява в медицината по целия свят от епохи.

Лечебни свойства на копривата

Листата от коприва и корена на копривата имат разнообразни изгоди за здравето. Пресните листа от коприва са лесни за потребление вкъщи и са снабдени с хранителни субстанции. Корените на копривата са източник на витамин С, витамини от група В, витамин К, калций, магнезий, калий, желязо, фитонутриенти и малко количество омега 3 мазнини. Чаша варена коприва съдържа съвсем 430 mg калций, което е съвсем половината от нашия целесъобразен дневен банкет. Дори чашата мляко спрямо копривата, съдържа към 300 mg калций.

Копривата е диуретик и също по този начин оказва помощ евентуално за намаление на кръвното налягане.

Предлага се потребна чорба от коприва в пролетните стратегии за детоксикация, защото високите равнища на хранителни субстанции, фитонутриенти и хлорофил, които съдържа, обезпечават поддържане и детоксикация на организъма. Диуретичното й деяние, също оказва помощ за изхвърляне на токсините от тялото.

Копривата също по този начин работи противовъзпалително. От години листата на копривата се употребяват за попречване на инфектиране при остеоартрит, екзема, сенна хрема и други алергични положения, което евентуално оказва помощ за „ понижаване “ на алергичните реакции. Това евентуално се дължи на техния мощен антихистаминов резултат (листата от коприва съдържат, кверцетин и витамин С), както и на способността им да понижават други възпаления.

 Невероятните изгоди на супата от коприва

Запарката от коприва работи подхранващо на косата. От епохи листата на коприва се употребяват за лекуване на мазна коса и пърхот (вероятно заради наличието на силициев диоксид). Те подхранват косъма. Придават му искра, жизнеспособност и компактност. Затова тази съставна част участва в козметиката за коса и други артикули за разкрасяване.

Време за бране на копривата

Идеалното време за готвене на потребна чорба от коприва, е когато листата са към момента млади и нежни – преди копривата да цъфне. Определено ще ви трябват ръкавици, с цел да ги съберете, с цел да не се ужилите, само че методът е бърз и елементарен. Отрязват се 3-4 връхни листа от младо растение коприва и се слагат в торба (за тази рецепта по-долу, ще ви трябват към ½ торба връхчета от коприва). След като копривата е сварена или смачкана, паренето изчезва и можете да се насладите на нейния необикновен усет.

Здравословна чорба от коприва

Тази здравословна рецепта за чорба от коприва е лесна за подготвяне. Добавянето на пресни картофи (необелени) прибавя фибри, повече витамин С и калий.

Необходими артикули:

- млада коприва - 400 г, измита

- пресни картофи - 250 г, измити и жестоко нарязани

- пилешки бульон - 1 литър

- 1 връзка свеж лук, нарязан на ситно

- 1 супена лъжица зехтин или парче масло

- скилидки чесън - 2 бр.

- джоджен

- фиде

 Невероятните изгоди на супата от коприва

Начин на подготвяне:

За да извършите вкусната копривена супа, на първо време нарежете чесъна и го оставете настрани.

Задушете зеления лук в огромна тенджера в зехтина, до момента в който омекне, преди да добавите чесъна и да бъркате към една минута.

Добавете картофите, пилешкия бульон и оставете да заври.

Оставете да къкри 15 минути или до момента в който картофите омекнат, и включете листата от коприва.

Оставете да къкри, като включете фидето и подправките. Варете до подготвеност на фидето и в случай че е належащо прибавете още вода. По предпочитание гарнитрайте с варени яйца, сметана, пармезан или др.

За здравословен обяд може да приготвите също чорба с коприва и сирене, супа от коприва с яйце, копривена чорба с ориз.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР