Много често по време на предизборната кампания, включително и в

...
Много често по време на предизборната кампания, включително и в
Коментари Харесай

Русофилството като преживяване и смисъл

Много постоянно по време на предизборната акция, в това число и в снощната „ Панорама " по Българска национална телевизия, водещите задават следния въпрос:

„ Как русофилите съчетават любовта към друга страна с отстояването на българските ползи? "

Водещи и събеседници преглеждат като естествено да слагат русофилството на една повърхност с други „ филства ", да вземем за пример „ туркофилство ", „ американофилство ", „ гарманофилство "...

Вероятно изискуем пояснение на необятната аудитория.

Русофилството е особена народностна настройка и да се съпоставя то с друго „ филство " е  неразбираемо и несъответстващо.

Русофилството е схващане за общ цивилизационен път. Това е признателност за етническо и национално оцеляване. Това е увереност в обща историческа орис. Има ли различен народ, на който споделяме „ братя "? Има ли друга страна, на която споделяме „ сестра "?

Русофилството не е любов към съответни държавни  институции, нито тяхна идентификация с съответни ползи. Русофилството е фундаментално чувство за непосредственост на различен народ. Русофилството е прекарване на независимост, на съхранена еднаквост.

Смисълът на русофилството не е служене, обслужване или послушание. Смисълът на русофилството е поддръжка, одобряване, а в политически проект битка за запазване на цивилизационно единение и вероятности, без които за нас, русофилите, България ще бъде ощетена и без правилен компас.

За нас патриотизмът освен, че не опонира на русофилството. Русофилството е основна част  от нашия национализъм. Нашето схващане за благоденствие на България е обвързвано с българската еднаквост, със запазване на българската история, с православието, с кирилицата, със славянството, с Русия.

Ако преценяме русофилството от гледната точка на съответно държание, по кое време русофилството не е било национализъм в деяние? Когато опълченците на Шипка са били русофили, били ли са патриоти? Когато България се включва в битката с фашизма, русофилите били ли са патриоти? Когато през днешния ден сме за „ Мирно небе " и срещу геополитическата борба, когато сме русофили не сме ли патриоти?

Ето по тази причина ние обичаме Русия – тъй като безпределно обичаме България, тъй като без съветския народ българският не може да оцелее в турболенциите на актуалния разкъсван от несъгласия свят. Русия е силата от която се нуждае славяно-българщината.

Ще го кажем даже по-категорично – днешният национализъм не е вероятен без русофилство. Такова е нашето схващане.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР