Китай обвини британската тайна разузнавателна служба МИ6, че е вербувала

...
Китай обвини британската тайна разузнавателна служба МИ6, че е вербувала
Коментари Харесай

Китай обвини МИ6 във вербуване на двама китайски служители за шпиони

Китай упрекна английската загадка разследваща работа МИ6, че е вербувала китайски държавни чиновници за свои шпиони. Това предават от BBC.

В обява в своя формален канал в WeChat Министерството на държавната сигурност на Китай заяви, че сътрудници на МИ6 са обърнали против Пекин китаец, разпознат единствено с фамилното му име Уанг и брачната половинка му с фамилно име Джоу. Двамата са работили в " съществени поверителни " отдели в китайска държавна организация.

Според китайското министерство МИ6 е почнала да обработва Уанг по време на неговия престой във Англия през 2016 г, където е бил на образование по китайско-британска стратегия за продан.

Оперативните чиновници са полагали " специфични грижи " за него във Англия, като са го канели на вечери и обиколки, с цел да " схванат по-добре неговите ползи и недостатъци ", твърди министерството.

Китайските управляващи считат, че сътрудниците на МИ6 са се възползвали от " мощното предпочитание за пари " на Уанг, сприятелили са се с него в университета под прикритието, че са ученици, и са го предиздвикали да даде " платени консултантски услуги ". След избран интервал от време и съгласно тяхната преценка, че " изискванията са назрели ", оперативните чиновници го помолили да служи на английското държавно управление в подмяна на по-добро заплащане и оферти за сигурност, твърди Министерството на държавната сигурност на Китай.

Чрез Уанг сътрудниците на МИ6 също са вербували Джоу да шпионира в интерес на Китай, написа още в тяхното изказване в WeChat.

" Уанг в началото се е колебаел, само че не могъл да устои на многократното увещание, примамване и даже насила [на оперативните служители] и в последна сметка се съгласил. Заради мощното подстрекателство на Уанг Джоу се е съгласила да събира разследваща информация... и той и брачната половинка му станаха английски шпиони ", безапелационни са от китайското министерство.

Случаят към момента се проверява от Пекин.

Припомняме, Пекин и Запада все по-често обменят обвинявания в шпионаж. През април в шпионаж в интерес на Китай. Според английската полиция те са представяли " публикации, бележки, документи или информация " на непозната страна, до момента в който Китай назова обвиняванията " злонамерена клюка ".

Допълнително, на 13 май Англия заяви и за трима мъже, упрекнати в хипотетично

Министерството на държавната сигурност на Китай разгласява чести актуализации на своя формален канал. По-рано тази година министерството е предизвестило своите жители да не фотографират военна техника и предизвести за заплахата от организации, които " набират авиационни запалянковци като доброволци " за предаване на данни за полетите на Китай на други страни.
 Китай залови английски разузнавач
Китай залови английски разузнавач

Пекин твърди, че МИ-6 е употребила чужденец за събиране на секретна информация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР