Млада и амбициозна жена, която зад крехката си външност крие

...
Млада и амбициозна жена, която зад крехката си външност крие
Коментари Харесай

Танцувай с огнената Мила

Млада и амбициозна жена, която зад нежната си осанка крие мощен и волеви темперамент - това е Мила Донева. Родена е във Велико Търново, в  семейство с доста деца. Нескрита горделивост на майка й Димитринка са четирите й извънредно надарени дъщери. Те пеят, свирят, танцуват, възраждат по един гальовен и запаметяващ се метод българските фолклорни обичаи. 

 Мила е най-голямата в фамилията и това предначертава ориста й - да бъде като втора майка за  сестрите си. Те са дружно и в живота, и на професионалната сцена, като се поддържат постоянно и във всичко. 

 Любовта на Мила  към танца, показала се още в най-ранните й детски години, я води в Държавното хореографско учебно заведение в София, което приключва с цялостно отличие. Две следващи години получава стипендията на учебното заведение „ Кирил Харалампиев ”. Логично продължение в развиването й е приемът в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, а оттова - и в Държавния фолклорен отбор „ Тракия “, на който отдава 9 години от живота си. Едно от най-трудните решения, които взима, е дали да остане в ансамбъла, където е към този момент солист и работното й място е обезпечено, или да се впусне в ново предизвикателство.  Колега от висшето учебно заведение й предлага да взе участие в основаването на професионална танцова групировка, друга от всичко, правено до този миг, като негов асистент. Избира новото начало, за което не съжалява. „ Елика ” става една от най-колоритните и известни фолклорни обединения освен в Пловдив, само че и в цяла България. 

От 2010 година Мила  се изявява като хореограф и началник на любителски сформира.  Всеотдайността и отговорността, с които работи, любовта й към музиката и танца са забележителни. Това не остава неусетно от съставите, които управлява. Ако първоначално нови групи са се откривали един път годишно, то през последните години, заради огромния интерес,  това се случва двойно по-често. 

Заедно танцуват, честват, вземат участие в разнообразни надигравания и фолклорни фестивали в страната и чужбина, опознават природата и забележителностите на България, като  правят  туристически походи, поддържат  различни благотворителни дела. Сплотеността и настроението, особено за групите, водени от Мила, ги трансформира в семейство. Те са постоянно дружно - както в хубави, по този начин и в неприятни дни. 

Преломен миг в кариерата на надарената болярка е 2017 година, когато взема решение да посрещне идващото си професионално предизвикателство и да се отдели от компанията, на която е посветила  11 година от живота си. Така при започване на 2018 година Мила основава собствен личен клуб, носещ „ най-милото “ име - МИЛА.  В това начинание среща поддръжка освен от своето семейство, от сътрудниците, от най-хубавия си другар и съидейник Костадин Камбуров, само че и от всички свои възпитаници.  Заедно те стартират да пишат своята нова история. Началото е положено с величествен ваучър в Пчелински минерални бани, а първата им „ професионална изява “ на сцена е пред погледите на специфичните посетители на 15-ата, юбилейна гала „ Фермер на Тракия “, която се организира предишния петък в хотел „ Тримонциум “. Там те справедливо обраха овациите на присъстващите, а към този момент не липсват и последващи предложения за задължения. 

Мила продължава да води своите съидейници през необятните глъбини на българския фолклорен танц и традиция. Всеки ден, паралелно с веселието и настроението, които съпровождат подготовките, се разучават нови авторски и достоверни хора.  Графикът на подготовките е съгласуван с потребностите на работещите танцьори, по тази причина те се организират на две групи след 19 ч. и 20 ч. в дните от понеделник до четвъртък.  Спортната зала в учебно заведение „ Д-р Петър Берон “ се оказва дребна за всички искащи да танцуват, тъй че от началото на март се открива нова група за начинаещи. Най-ентусиазираните почитатели на огнената къдрокоса хореографка ваят тела под вещия й взор и на тренировките по „ Милатес “ всяка събота. 

Всички фенове на Мила й пожелават здраве и шанс, с цел да радва още дълги години от ден на ден хора, да ги учи на родолюбие, да им демонстрира, че здравословният метод на живот, с изключение на спорт и вярно хранене, е и огромна доза страст.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР