Минната компания Polymetal възнамерява да продава руския си бизнес през

...
Минната компания Polymetal възнамерява да продава руския си бизнес през
Коментари Харесай

Добивната компания Polymetal търси купувачи за руското си поделение

Минната компания Polymetal има намерение да продава съветския си бизнес през идващите шест месеца, като измежду евентуалните купувачи са съветски съперници и китайски вложители. Този проект следва преместването на централата на компанията от английския остров Джърси в Казахстан при започване на август, защото тя се стреми да отдели съветския си бизнес макар рестриктивните мерки на Москва за излизане от страната и западните наказания.Виталий Несис, основен изпълнителен шеф на британско-руската Polymetal, декларира в изявление за Financial Times, че макар че отстъпката при продажбата на съветските активи е " неизбежна ", тя няма да бъде " пагубна ". " Ако бяхме останали в Джърси, рисковете от загуба на цената на съветския бизнес щяха да бъдат извънредно високи. А в този момент съм оптимист, че Polymetal International ще успее да извлече обилни изгоди от продажбата си ", счита той.

Минната компания Polymetal има намерение да продава съветския си бизнес през идващите шест месеца, като измежду евентуалните купувачи са съветски съперници и китайски вложители. Този проект следва преместването на централата на компанията от английския остров Джърси в Казахстан при започване на август, защото тя се стреми да отдели съветския си бизнес макар рестриктивните мерки на Москва за излизане от страната и западните наказания.

Виталий Несис, основен изпълнителен шеф на британско-руската Polymetal, декларира в изявление за Financial Times, че макар че отстъпката при продажбата на съветските активи е " неизбежна ", тя няма да бъде " пагубна ". " Ако бяхме останали в Джърси, рисковете от загуба на цената на съветския бизнес щяха да бъдат извънредно високи. А в този момент съм оптимист, че Polymetal International ще успее да извлече обилни изгоди от продажбата си ", счита той.

Минната компания е записана на остров Кипър, само че е благосъстоятелност на холдингово сдружение, което към този момент е трансформирало местоположението на своята централа от остров Джърси в Казахстан, който е избран от Моска като " другарска " страна. След нахлуването на Русия в Украйна Москва забрани продажбата на съветски стратегически активи, в това число златни мини, притежавани от " вражески " страни и техните офшорни юрисдикции. Тя ползва все по-голям набор от критерии, които лимитират продажбите, включващи всички сдружения с " вражески " генезис.
Реклама
Според Несис Москва няма да конфискува активите на Polymetal, както стана с Danone и Carlsberg, чиито съветски предприятия бяха национализирани. И двете компании са преговаряли с евентуални купувачи за продажба, само че няма прецеденти, в които страната да лишава активи на притежатели с " другарски " генезис, счита Несис. " Мисля, че сходна стъпка не се вписва в настоящия метод на съветските управляващи ", съобщи той.

Несис се стреми да завърши продажбата в границите на идващите шест месеца, само че признава, че приемането на утвърждение от Федералната антимонополна работа на Русия може да забави процеса. Сред участниците в търга за съветското поделение са съветски и китайски компании, най-вече от минната промишленост, прибавя той.

Преместването на компанията в Казахстан разрешава на съветското ѝ поделение да изплаща дивиденти, откакто през предишния май съветският президент Владимир Путин подписа декрет, забраняващ на съветските дъщерни сдружения да изплащат дивиденти на акционери в " вражески " страни.
Реклама
В началото на месеца търговията с акции на Polymetal на Лондонската фондова борса (LSE) беше прекъсната и няма да бъде обновена, защото групата възнамерява да се делистне от LSE до края на август. Акционерите на LSE ще би трябвало да продадат притежаваните от тях акции на Polymetal или да отворят сметка във Фондовата борса в Астана (AIX) и да ги трансферират в Казахстан, съобщи Несис.

" Положихме всички старания, с цел да запазим листването на LSE. Но това изискваше дейното присъединяване на доставчиците на финансови услуги, най-много на регистраторите, които отхвърлиха да спомагат заради опасности, свързани със глобите ", сподели той и добавяйки, че " това беше мъчителен развой, изключително за акционерите в бранша на търговията на дребно, ние си даваме сметка за това ".
Свързани публикации Китай приканва БРИКС да се трансформира в геополитически противник на Г-7 21 август 2023, 12:27 Европейски Съюз губи икономическата конкуренция със Съединени американски щати 16 август 2023, 11:37 Вярно или не: Русия ли е петата най-голяма стопанска система в света 15 август 2023, 16:20 Западните компании, които към момента работят в Русия 11 август 2023, 06:37
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР