Министрите на отбраната на 29-те държави членки на НАТО се

...
Министрите на отбраната на 29-те държави членки на НАТО се
Коментари Харесай

НАТО се събира на историческа среща заради ракетния конфликт между САЩ и Русия

Министрите на защитата на 29-те страни членки на НАТО се събират в Брюксел на двудневна среща, в границите на която за първи път ще обсъдят последствията от разпадането на Договора за ракетите със междинен и дребен обхват (ДРСМО), написа организация " Фокус ".
Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще бъде изработен още един опит за избавяне на съглашението сред Съединени американски щати и Русия. Това ще се случи до месец август, когато изтича шестмесечния период, след който Съединени американски щати ще излязат от контракта. Това удостовери и Роуз Гьотемьолер, заместник-генералният секретар на западния защитителен съюз. Тя бе безапелационна - вратата на дипломацията не е затворена. Вашингтон е подготвен да се откаже от излизането си от ДРСМО, в случай че Москва унищожи ракетите 9M729.
В същото време обаче Алиансът желае да стартира планирането на ограниченията, които Организацията на Северноатлантическия пакт следва да предприеме в изискванията на преустановяване на ДРСМО. „ Всички знаем, че контракт, който се съблюдава единствено от една страна, не може да подсигурява сигурността, тъй че Съединени американски щати, с цялостната поддръжка на съдружниците си от НАТО, оповестиха отдръпването си. Това решение ще влезе в действие след шест месеца. Русия има последна опция да работи отговорно – и ние я призоваваме да се възползва от тази възможност”, разясни генералният секретар на НАТО на конференция в навечерието на срещата в Брюксел. За следващ път той увери, че „ НАТО не желае нова конкуренция във въоръженията. Тя не е в безстопанствен интерес “.

За Европа на дневен ред е деликатният въпрос за това по какъв начин ще бъде обезпечена сигурността ѝ след разпадането на ДРСМО. „ Ще обсъдим какви стъпки би трябвало да предприеме НАТО, с цел да се приспособява към ракетите на Русия. Но каквито и да са тези стъпки, те ще бъдат уравновесени, координирани и отбранителни. Не имаме намерение да разполагаме нови ракети в Европа ", увери Столтенберг. „ Не имаме намерение да разполагаме нови нуклеарни оръжия с наземно базиране в Европа ", удостовери и неговият заместител.
Мнозина обаче сложиха под подозрение изказванията, тъй като по този начин и не бе пояснено дали те ще са годни след няколко месеца, когато изтече срокът за излизането на американците от ДРСМО.
Друга тематика на двудневната среща на министрите в Брюксел е увеличението на разноските за защита на страните членки. Очаква се в полемиките по въпроса да бъдат белязани от огромно напрежение. Столтенберг съобщи, че увеличението на разноските за защита на европейските страни членки на НАТО и Канада, ще възлиза на 100 милиарда $ през идната година. В същото време той призна, че не всички страни от Алианса ще изпълнят уговорките си за увеличение на военните разноски до 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година
За европейските съдружници в Алианса въпросът за разноските за армиите също е сензитивен. Налице са опасения, че страните ще бъдат принудени да изразходват доста повече средства на данъкоплатците за защита, което може да докара до обществени спорове през идващите години с възходяща конкуренция за бюджетния къс.
В рамките на двудневния конгрес ще бъдат извършени и голям брой двустранни срещи. Министърът на защитата на Турция Хулуси Акар ще се срещне с американския си сътрудник Патрих Шанахан. В работния график на турския боен министър са включени двустранни срещи с сътрудниците му от Франция, Република Северна Македония, Черна гора, Италия и Грузия.
Важна ще бъде и срещата му с министърa на защитата на Гърция Евангелос Апостолакис. Двамата военни, които – съгласно слуховете – се радват на топли връзки, са натоварени със задачата да намерят на практика способи за понижаване на напрежението сред Атина и Анкара.
Очаква се Апостолакис и неговият турски сътрудник да проучат способи за възобновяване на предходни ограничения за създаване на доверие или за адаптирането им към актуалните условия. Те ще обсъдят обмена на военни задачи на високо и ниско равнище и опцията за възобновяване на мораториума върху полетите в Егейско море.
Срещата на двамата някогашни началници на генералните щабове на армиите ще бъде продължение на договарянията от предходната седмица в Турция сред премиера на Гърция Алексис Ципрас и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Косово също ще следи с интерес срещата в Брюксел на фона на напрежението с Алианса, което породи вследствие на решението на Прищина да наложи 100-процентови мита за импорт на артикули от Сърбия и Босна и Херцеговина в страната.
В рамките на идната двудневна среща в Брюксел, министрите на защитата на страните-членки на НАТО ще обсъдят равнището на поддръжка, което организацията ще окаже на Косовските сили за сигурност (КСС) след трансформацията им в войска.
В навечерието на срещата генералният секретар на НАТО акцентира, че някои от членовете на Организацията на Северноатлантическия контракт са разочаровани от решението на Прищина за митата, само че и поради „ ненавременното “ решение за трансформиране на КСС в войска.
„ Те дадоха ясно да се разбере, че КСС би трябвало да съблюдават интернационалните отговорности, в това число Брюкселското съглашение, което значи, че те няма да влизат в северната част на Косово без единодушието на НАТО и КФОР “, акцентира норвежецът. Съгласно думите му тематиката за Косово ще бъде включена в дневния ред на втория ден от диалозите в Брюксел.
„ Все още не сме взели решение, само че ще създадем оценка на равнището на ангажираност на НАТО, защото няколко съдружници считат, че решението за промяна на КСС в войска се случи в несъответствуващ миг, а други от тях бяха разочаровани от митата ", разясни норвежкият политик.
Генералният секретар на НАТО съобщи, че без значение от договарянията за „ степента на ангажираност към КСС ", главният мандат на КФОР в Косово няма да се промени.
„ КФОР е интервенция, която продължава 20 години и нейният мандат се основава на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Тя пази всички хора и способства за стабилността и в по-широкия район. Това ще продължи и ще остане непроменено “, увери Столтенберг.
На срещата в Брюксел ще участва и Радмила Шекеринска – министърът на защитата на югозападната ни съседка, която публично към този момент се назовава Република Северна Македония. Протоколът за участието ѝ в НАТО бе подписан предходната седмица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР