Министрите на енергетиката от държавите в Европейския съюз се събират

...
Министрите на енергетиката от държавите в Европейския съюз се събират
Коментари Харесай

Енергийните министри на ЕС се събират заради спрения руски газ

Министрите на енергетиката от страните в Европейския съюз се събират на изключителна среща, откакто предходната седмица Русия спря доставките на газ за България и Полша. Министрите ще обсъдят настояването от страна на Москва европейските купувачи да заплащат за газта в рубли - условието е, че в случай че това не се случи доставките на синьото гориво ще бъдат спрени.

По време на срещата ще бъдат проучени възможностите за допълнителни действия по казуса, ръководството на запасите, както и ограничения за подсилване на координацията сред страните членки. Ще бъдат показани и разбори за вероятно спиране и последващи извънредни дейности, които да укпреят подготовката на общностно ниво.

Държавите от Европейски Съюз би трябвало да изяснят и дали пазаруването на синьото гориво от Русия е в нарушаване на глобите, наложени против Москва. В момента доста европейски компании са изправени пред крайни периоди за заплащане на газ по-късно този месец. 

Миналата седмица " Газпром " спря доставките на газ за България и Полша и отхвърли заплащанията на Германия и Австрия в евро. Това породи опасения в някои европейски страни за цялостното прекъсване на съветски газ към Европа.

Според препоръчаната схема чуждестранните купувачи на газ би трябвало да заплащат за доставките не по европейската сметка на " Газпром ", а да ги внасят в свои нови валутни сметки в евро и долари в " Газпромбанк ".  " Газпромбанк ", на собствен ред, би трябвало да ги обмени в рубли и да ги трансферира във втори сметки, открити на името на същите клиенти.

Русия сподели в петък, че не вижда проблем с изискването, съгласно което задължението на купувача е изпълнено единствено откакто твърдата валута бъде конвертирана в рубли. Страната вснася 40% от вноса в Европейски Съюз и 26% от вноса на нефт. Зависимостта от тези запаси варира в другите европейски страни, само че анализатори настояват, че незабавното цялостно прекъсване на съветския газ ще хвърли страните в криза и ще изисква незабавни ограничения като затваряне на заводи, с цел да се оправят.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР