Министерството на земеделието свиква идната седмица, на 8 май, Консултативния

...
Министерството на земеделието свиква идната седмица, на 8 май, Консултативния
Коментари Харесай

След протест земеделското министерство ще търси решение за проблема с измирането на пчели

Министерството на земеделието привиква идната седмица, на 8 май, Консултативния съвет по пчеларството след митинги на пчелари поради нерегламентирано напръскване с препарати за растителна отбрана.

" През последните дни получаваме сигнали, че има нарушавания на разпоредбите за растителна отбрана и пръскания. Още през месец март министърът на земеделието, храните и горите изпрати писмо до 28-те регионални дирекции " Земеделие ", с което изиска да се проведат срещи сред пчеларите и арендаторите, с цел да се напомнят разпоредбите ", това съобщи Силвия Василева, шеф на дирекция " Животновъдство " пред пчелари в Плевен, представена от пресцентъра на аграрното ведомство.

По информация на БНР пчелари от цялата страна са се присъединили през днешния ден в митинг в Плевен против противозаконното напръскване, което е довело до загиването на повече от 5 хиляди пчелни фамилии в региона. Протестиращите са изпратили декларация с над 500 подписа за непоколебим надзор от страна на страната против нарушителите.

" Има разпоредба, по която става информирането за напръскване с препарати за растителна отбрана и тя би трябвало да се съблюдава. Разбира се има какво да се уточни в нея, само че главните неща във връзка с това по какъв начин става уведомлението, в кои часове може да се реализира пръскането, всичко това, в случай че се съблюдава – няма да има отрицателни последствия за пчелите ", изяснява пред протестиращите Василева.

По думите й за присъединяване в съвещанието на консултативния съвет са поканени и други организации на аграрни производители.

" Вчера в 16 часа пчелите на Долна Митрополия са отровени ", съобщи Юлиян Станчев, ръководител на Областния пчеларски съюз по време на митинга, представен от БНР.

Посочва, че по време на консултативния съвет ще бъдат показани уведомления до пчелари за напръскване, в които се виждат разнообразни нарушавания на наредбата за това. " Искаме инкриминиране на отравянето на пчели, да бъде считано за закононарушение и да бъде включено в Наказателния кодекс ", афишира той.

Посочва, че за четвърта поредна година пчелари подават сигнали, осъдени няма, а тази година отравянето е в по-голяма степен. Коментира, че делата за отравяне на пчели се водят 3-4 години и по този начин глобата за нарушителите закъснява.

Държавното радио оповестява, че през тази година проблем с всеобщия мор измежду пчелите има в Смолянско, в региона на Бургас, Добрич и Сливен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР