Министерството на земеделието, храните и горите изпълнява препоръките от одита

...
Министерството на земеделието, храните и горите изпълнява препоръките от одита
Коментари Харесай

Затягат контрола върху биохраните

Министерството на земеделието, храните и горите извършва рекомендациите от одита на Сметна палата за усилване на контрола върху биохрани и артикули. Това включва възстановяване на системата за надзор над биологичното произвеждане включваща контролиращите лица, Министерството на земеделието и Агенцията по сигурност на храните.

В сряда от земеделското министерство оповестиха, че контролиращите лица дават отговор директно за контрола върху производството, преработката и търговията на биологични артикули и храни. Ведомството ще издава позволение за контролна активност и реализира контрол върху активността на контролиращите лица. Агенцията по храните пък ще реализира надзор в комерсиалната мрежа на биологични артикули и храни.

Промените са ориентирани към основаване на условия за гарантиране на качеството. Водещо тук е изменението и допълнението на Закона за използване на общата организация на пазарите на аграрни артикули на Европейския съюз, в частта биологично произвеждане. Основните промени са в посока разширение на състава, обсега и размера на глобите, които се постановат на контролиращите лица при несъблюдение на отговорностите им по отношение на реализирания от тях надзор. Санкцията при несъблюдение на отговорностите им по отношение на наредбите на европейското законодателство е увеличена четири пъти.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР