Министерството на земеделието, храните и горите е изпратило нотификация до

...
Министерството на земеделието, храните и горите е изпратило нотификация до
Коментари Харесай

Очакваме безвъзмездната помощ за реклама на вина зад граница да се увеличи

Министерството на земеделието, храните и горите е изпратило нотификация до Европейската комисия и се чака позволение на настояването вместо досегашните 50 % безплатна помощ при представянето на български виновност зад граница, търговците ни да получават още 30 на 100 подкрепяне от страната. Това разгласи заместник-министърът на земеделието, храните и горите доктор Лозана Василева пред Националната конференция на българските винопроизводители, която се организира под тематиката: "Успехът на българското вино на международните пазари и у нас - задача допустима ".<!--![endif]--> <!--![if-->

<!--[if--> <!--[endif]--> <!--[if--> <!--[endif]--> Страната ни заема почтено място на винената карта на света и към този момент се е утвърдила като желана дестинация за винен туризъм. Близо 64 млн. литра вино е изнесла България през 2018 година, като те са най-вече за обичайни пазари като Полша, Чехия, Русия, Съединени американски щати и Китай. България създава висококачествени виновност, както от локалните сортове грозде Мавруд, Мелник, Гъмза, Памид, Димят, по този начин и от широкоразпространените вносни сортове Мерло, Шардоне, Каберне совиньон, Траминер и други. България е разграничена на пет лозаро-винарски региона, всеки от които съчетава характерни климатични и почвени условия, отглеждат се присъщи сортове грозде и се създават емблематични за региона виновност. Най-старата винарска маза в България е "Винарска маза Евксиноград " - основана през 1891 година. Големите винарски мазета обаче не са единствените бижута на тази допряна от боговете на виното страна. Има и доста дребни бутикови мазета в селата из цялата страна.

Българският лозаро-винарски бранш има дълголетни обичаи и огромен капацитет със своите характерни характерности да се впише в модела на отрасъл, произвеждащ артикули, отговарящи на провокациите на 21-ви век, акцентира заместник-министърът. Д-р Лозана Василева означи, че едни от водещите детайли в този бранш са както качеството на продуктите, по този начин и грижата за потребителите. България споделя изцяло европейската политика за високи стандарти за произвеждане на индивидуализирани, екологично чисти и здравословни гроздови и винени артикули.

Определено можем да кажем, че към този момент с триумф се ползва Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш (2019-2023 г.), която е с бюджет 133 810 000 евро. Мерките, по които се подкрепят стопаните са "Преструктуриране и преработка на лозя ", "Промоция в трети страни ", "Застраховане на реколтата " и "Инвестиции в предприятия ", с годишен бюджет 26 762 000 евро, означи Лозана Василева.

<!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР