Министерството на здравеопазването удължава COVID мерките. Заповедта на здравния министър

...
Министерството на здравеопазването удължава COVID мерките. Заповедта на здравния министър
Коментари Харесай

Здравното министерство удължава до 12 октомври мерките срещу Covid-19

Министерството на здравеопазването удължава Коронавирус ограниченията. Заповедта на здравния министър е подписана с днешна дата и ще е в действие до 12 октомври.

Всички лица, когато се намират в лечебни заведения, профилирани институции за даване на обществени услуги и в обществени услуги от резидентен вид за деца и възрастни, са длъжни да имат сложена защитна маска за лице за еднократна или многократна приложимост. Изключение от условието за носене на защитна маска за лице се позволява за деца до 6-годишна възраст.

Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити публични места, на които има скупчване на хора, да съблюдават физическа отдалеченост от 1,5 м.

Всички работодатели, органи по назначение и управления на висши учебни заведения следва да провеждат провеждането на противоепидемични ограничения – проветряване и стерилизация, недопускане до работните пространства и в пространствата на висшите учебни заведения на лица с прояви на остри респираторни заболявания (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други), инструктаж на личния състав, преподавателите и студентите за вярна хигиена на ръцете и обезпечаване на сапун и вода и дезинфектант.

При опция и по преценка следва да се провежда и отдалечена форма на работния развой (надомна работа/работа от разстояние) и/или работно време с променливи граници или работа на смени.

Всички физически и юридически лица, които са притежатели или ръководят обекти с публично предопределение, търговски или други обекти, които дават услуги на жителите, следва да провеждат активността си по метод, който обезпечава спазването на отдалеченост минимум от 1,5 м. сред лицата, на които се дават съответните услуги в пространствата и прилежащите към тях площи навън. Те би трябвало да сигуряват дезинфектант за ръце на входа на обекта, да слагат на видно място осведомителни табели или осведомят по различен метод потребителите на услуги за задължението за съблюдаване на физическа отдалеченост. Задължително е носенето на защитна маска за лице при визитата на съответния обект.

Лицата, предоставящи административни и други услуги на жители, да употребяват средствата на осведомителните и информационните технологии, при опция би трябвало да дават съответните услуги в електронна среда.

Провеждане на всекидневен филтър в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни за съществуване на консуматори и личен състав с клинични признаци за COVID-19 и премахване на личния състав от работа до определяне на диагнозата и клинично излекуване. Противоепидемичните ограничения са наложителни за използване от всички работодатели/органи по назначение и физически и юридически лица, които са притежатели или ръководят обекти с публично предопределение, търговски или други обекти, които дават услуги на жителите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР