Министерството на здравеопазването има данни, че определени лекарства се задържат

...
Министерството на здравеопазването има данни, че определени лекарства се задържат
Коментари Харесай

МЗ откри лекарства, държани по складове

Министерството на опазването на здравето има данни, че избрани медикаменти се задържат в складовете на търговците на едро и затова не доближават до пациентите .  " Не мога да ви кажа какви са целите, задачата е да намерим аргументите и да ги отстраним. Санкции ще има ". Това разяснява зам.-министърът на опазването на здравето Александър Златанов след първото съвещание на Специализирания съвет за надзор над лекарствоснабдяването, основан неотдавна от служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев и включващ представители на здравните управляващи, на регулатора и на участниците във веригата на лекарствоснадбяването у нас.  

Целта на съвета, който ще се събира един път месечно, е да минимизира риска от липсващи медикаменти на пазара - той следва да реагира навреме даже единствено при сигнал, че обещано лекарство стартира да се изчерпва, като в последна сметка задейства механизми, които да подсигурят въпросното лекарство за хората - дали чрез допълнителен импорт, спомагателна регулация или по-висок надзор, изясни Златанов.

По думите му липсващите медикаменти в аптеките са към десетина. Точният им лист даде обещание да даде по-късно на медиите. Те са открити след почналите инспекции от Изпълнителната организация по медикаментите, Съвета по реимбурсиране и РЗИ-тата. Все още не се знае дали тези нарушавания са систематични, тъй като са направени едвам 1/20 от плануваните инспекции, които ще обзет и търговци на дребно и едро, както и аптеки. " На този стадий не е установен систематичен проблем , по тази причина обсъждаме всички вероятни способи в най-кратки периоди да създадем по този начин, че дефицитът на медикаменти да бъде оптимално стеснен и пациентите да бъдат спокойни, че могат да продължат лечението си " изясни доктор Златанов. По думите му първоначално ще се установи колко от изчезналите медикаменти в аптеките ги няма и при търговците на едро, както и могат ли да се обезпечат с успореден импорт, или да се заменят с други лекарства.

Днес Специализираният съвет се е събрал, с цел да се усъвършенства връзката и да се очертаят проблемите, стана ясно още от думите на Златанов. Чак на следващото съвещание, което се чака след към седмица, ще се обсъди формулата, по която се дефинира кои медикаменти да попаднат в забранителния за експорт лист. Едва след това ще се реши дали тя да бъде и вероятно изменена, с цел да се подсигурява, че няма да има липса на значими медикаменти за хората.  Миналата седмица стана ясно, че въпросната формула е била изменена през март т.г., като вследствие на това дефицитните медикаменти, неразрешени за експорт, са намалели фрапантно - от към 300 на седмична база до към 80-60 на брой. От Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ) обаче пазят новата формула, която съгласно тях е правилната и е била поправена поради неточност и след деликатен разбор.  

Малко по-късно от Министерство на здравеопазването оповестиха, че до 1 седмица членовете на Специализирания съвет за надзор над лекарствоснабдяването ще подадат съответни оферти до ведомството за решаването на казуса с дефицита на лекарствени артикули, както и че всички са били безапелационни, че всеки съответен случай на изчезнало лекарство би трябвало да бъде обсъждан независимо, защото аргументите за дефицита са от друго естество.

 

Да се усъвършенства проследимостта на медикаментите

" Притежателите на позволение за приложимост и производителите на медикаменти най-често доставят лекарства в количества много по-големи от потребностите на българските пациенти. Просто проследимостта трябва да бъде усъвършенствана, с цел да се подсигурява, че тези медикаменти остават у нас и не се изнасят ", разяснява Деян Денев, изпълнителен шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). По думите му 40% от опаковките на лекарствени артикули, които се отпускат по лекарско наставление, се верифицират и отписват от системата за верификация. " Останалите 60% се отпускат на пациенти, или нещо друго се случва с тях, без да бъдат верифицирани. Те се отпускат на пациент, само че системата не знае, че са отпуснати на пациент, не знае къде отиват ", съобщи той.

По думите му Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА), включени в Позитивния лекарствен лист, трябва да бъде непокътната и да се усъвършенства проследяемостта й, употребявайки данните от верификационната система. " Но с цел да имаме качествени данни от верификационната система, които демонстрират действителния брой опаковки, които се отпускат в България, 100% от тях би трябвало да бъдат отписвани от системата и верифицирани ", уточни той.

 

Да има ясни инструкции до лекари и фармацевти по какъв начин да работят при липса на медикамент

Да се намали административната тежест и периодите по отношение на паралелния импорт чрез процедури, а не посредством нормативни промени. Това е едно от предложенията на Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ). Според ръководителя й Боряна Маринкова трябва да има ясни проекти какво следва, в случай че има открит насилствен дефицит на медикаменти, т.е. по какъв начин слиза информацията до лекуващия доктор и до изписващия лекарството фармацевт и какви са напътствията, които страната дава към хората във веригата на даване на здравна помощ, към лекаря и фармацевта, когато обещано лекарство го няма. 

" Европейската агенция по медикаментите има указание с по-широки пълномощия от България - тогава, когато има открит дефицит на равнище на производителя, би трябвало да се дадат инструкции - има ли друго лекарство със същата молекула, или със същата лечебна мощ, или други благоприятни условия за лекуване с други артикули. Това да влезе като медицински консенсус, с цел да защищити пациента от излишна суматоха ", разяснява тя. Те ще упорстват и за безкомпромисен контрол и недопускане на незаконни практики и закононарушения с медикаменти.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР