Министерството на здравеопазването и Националният съвет на религиозните общности в

...
Министерството на здравеопазването и Националният съвет на религиозните общности в
Коментари Харесай

Свещеници и имами се включват във ваксинацията, ето как

Министерството на опазването на здравето и Националният съвет на религиозните общности в България стартират взаимна работа за повишение на осведомеността на обществото за изгодите от имунизацията против COVID-19 измежду популацията, както и за нуждата от продължение прецизното съблюдаване на противоепидемичните ограничения за ограничение разпространяването на вируса у нас.

Това се договориха по време на среща министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова, ръководителят на Националния съвет на религиозните общности в България Роберт Джераси, секретарят на Епископски конференции на католическата черква отец Петко Вълов, секретарят на Обединени евангелски църкви Грета Ганева и специалистът в отдел „ Външни връзки “ на Главното мюфтийство Хайри Емин.

Всички присъстващи показаха подготвеност да оказват помощ за реализацията на самодейността, разпространявайки надеждна и на наличен език информация през осведомителните канали и обществените мрежи, употребявани от съответните общности. Представителите на вероизповеданията са на мнение, че на този стадий от пандемията и с оглед публичните настройки основни са напъните в посока връщане доверието към научните достижения в медицината и имунизациите.

„ Нито една вяра няма доктринални забрани против имунизацията. Винаги сме призовавали за съблюдаване на ограниченията като отдалеченост, стерилизация, носене на защитна маска за лице, както и за имунизация. Предвид идните светли празници дано призовем миряните към примирение и добрина, към разсъдък и обич към близък “, уточни Роберт Джераси.

Участниците в срещата поеха ангажимент интензивно да сътрудничат на министерството при даването на достоверна информация измежду общността, с цел да може всеки жител да направи своя осведомен избор по отношение на имунизацията.Проф. Сербезова беше безапелационна, че духовната и светската власт би трябвало да вървят ръка за ръка в името на общото благоденствие. Особено значимо е това в изискванията на международна пандемия, когато всеки човек и всяко семейство и всеки живот са застрашени от коронавирусната зараза.

„ Много държа до жителите да доближат точните послания, да разбираем на всеки какви са рисковете от заразяването с вируса и какви са изгодите от имунизацията. Ще търсим доверие и няма да заложим на боравенето със страховете на хората. Ще съм признателна да се обърнете към религиозните общности, апелирайки към религия в науката и спазването на противоепидемични ограничения, изключително по време на идните празници “, уточни здравният министър. По думите ѝ статистиката ясно демонстрира, че над 80% от признатите в лечебни заведения пациенти с COVID-19 са неимунизирани, а броят на приетите в болница неимунизирани в интензивните отделения надминава 90 %.

В срещата присъединяване взе и доктор Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз. Тя от своя страна пое ангажимент в къси периоди да бъде извършена и среща сред Националния съвет на религиозните общественост и съсловната организация на лекарите в България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР