Министерството на вътрешните работи се намира в нормативен, структурно-функционален и

...
Министерството на вътрешните работи се намира в нормативен, структурно-функционален и
Коментари Харесай

Бивш шеф на Гранична полиция: Делян Пеевски управлява ДАНС, Бойко Борисов прави паралелни структури в МВР

Министерството на вътрешните работи се намира в нормативен, структурно-функционален и управнически безпорядък. Държавна организация "Национална сигурност " (ДАНС) се владее от Движение за права и свободи и се ръководи от Делян Пеевски. Премиерът Бойко Борисов прави паралелни структури в Министерство на вътрешните работи, с цел да може да владее оперативната конюнктура през тях, а Иван Гешев желае да подсигури защитата си. Това съобщи пред БНР Валери Григоров, който е някогашен началник на отдел "Охранителна полиция " в Столична дирекция на вътрешните работи и някогашен шеф на Гранична полиция.
Григоров изясни, че в структурата на Министерство на вътрешните работи се вършат непрекъснати промени, непрекъснати функционални промени, които имат единствено и само избрани политически цели.
"До 2006 година имаше резистентност на нормативната уредба, след 2006 и 2013 година, политическата класа прави всичко допустимо да смъкна равнището на регулация. На равнище устав на Министерство на вътрешните работи могат всекидневно, ежеседмично, ежемесечно да трансформират, да нагаждат предвид на съответни конюнктурни или политически ползи. Най-фрапиращият образец е сливането на ГДБОП с ДАНС. То нямаше никаква друга цел с изключение на несполучливия опит да бъде овладяна от ДАНС напълно осведомителната активност и най-много оперативните каузи, касаещи трансграничната престъпност. ДАНС се владее от Движение за права и свободи и се ръководи от Делян Пеевски. Те направиха преструктуриране, вляха ГДБОП в ДАНС и източиха целия информативен масив, с което се снабдиха с информацията, която липсваше в ДАНС ", сподели Григоров.
Според някогашния шеф в Министерство на вътрешните работи организацията за национална сигурност се управлява от заместниците на ръководителя й Димитър Георгиев. "Г-н Георгиев го познавам персонално. Той беше в екипа на Бойко Борисов и там стартира да прави своята кариера с помощта на мощната лакейщина, която реализира във връзка с министър-председателя и оттова блестящото му развиване в кариерата стигна до ръководител на ДАНС. Той обаче е безгласна писмен знак. ДАНС се управлява от заместниците му, които са напълно хора на Делян Пеевски. Изцяло е овладяна службата и е под надзор ", сподели Григоров.
Той изясни, че министър председателят Борисов от самото начало си ръководство е създавал различни паралелни структури, които да са под негов директен надзор, с цел да може да владее оперативната конюнктура през тях.
"През 2006 година дирекциите в министерството бяха 10, въз основата на повтарящи се структурни звена в този момент има 16 дирекции, които не работят по никакъв метод по-добре и не усъвършенстват ръководството на Министерство на вътрешните работи ", сподели още той.
Григоров разяснява измененията в Закона за Министерство на вътрешните работи, с които жандармерията и Специализираният отряд за битка с тероризма (СОБТ) се сляха, а с новото звено има опция да бъдат защитавани президентът, министър председателят и ръководителят на Народното събрание, както и основният прокурор.
"Структурата "Съдебна защита " има звена за лична защита. Сега основаването на още едно редом звено демонстрира само, че Иван Гешев желае да подсигури себе си от позиция на сериозната застрашеност, която има за него. Той знае за какво е заплашен - в рамките е на избрани зависимости и той самичък основава звено, с което подсигурява личната си сигурност ", сподели още Григоров.
Григоров изясни, че през 2005 година Гранична полиция е задържала 18 тона листна маса канабис, а понастоящем рядко се оповестява за арестувани количества опиати - обособени колета кокаин. И то в случай че актуалният министър на вътрешните работи Христо Терзийски е експерт по противопоставяне на опиатите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР