Министерството на външните работи на Република България изразява силно разочарование

...
Министерството на външните работи на Република България изразява силно разочарование
Коментари Харесай

Остра реакция на МВнР за недопускането на Андрей Ковачев и други българи в РСМ

Министерството на външните работи на Република България показва мощно отчаяние от решението на управляващите в Република Северна Македония да подхващат дейности, с които да помрачат тържественото отбелязване на 6 май - Гергьовден, като отхвърлиха да позволен на своя територия българския народен представител в Европейския парламент и представител на групата на Европейската национална партия по въпросите на разширението доктор Андрей Ковачев, ръководителя на Фондация “Българска памет ” доктор Милен Врабевски и още трима български жители, оповестяват от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Събитието във връзка празника се провежда обичайно от години насам в Ново село, Струмица от посолството на Република България в Скопие, Генералното консулство на България в Битоля и Фондация “Българска памет ” посредством гала на българското военно гробище със заупокойна панихида.

За първа година церемонията включваше взаимно свещенодействие сред двете православни църкви, на която участваха и представители на военно-дипломатическия корпус в Северна Македония, както и възпитаници от България. Българското военно гробище в Ново село е едно от 471 български военни гробища на територията на Северна Македония, което преди години беше възобновено точно със средства на Фондация “Българска памет ”.

Недоумение пораждат основанията за получения отвод, а точно издадена възбрана за влизане в Северна Македония.

Във връзка с днешния невиждан случай, Министерството на външните работи акцентира, че декларираните искания за европейска интеграция на Северна Македония изискват най-малкото прекратяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции.

Българската страна ще сложи публично въпроса пред управляващите в Северна Македония и пред интернационалните ни сътрудници, защото развития от сходен темперамент оказват отрицателно въздействие върху добросъседските връзки и напъните на българската страна, ориентирани към възобновяване на доверието и основаване на позитивен климат за развиване на двустранните връзки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР