Защита на правата на македонските българи и осъждане на езика

...
Защита на правата на македонските българи и осъждане на езика
Коментари Харесай

Защита на правата и осъждане на езика на омразата, поискаха българите в РСМ от Росен Желязков

Защита на правата на македонските българи и наказание на езика на омразата. Това желаеха представители на сдруженията на българи от Охрид, Велес, Битоля, Скопие, Щип, Струга и Прилеп от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, който е на публично посещаване в Република Северна Македония. Желязков ще се срещне на следващия ден с ръководителя на Събранието Талат Джафери, а преди този момент ще постави цветя пред тленните остатъци на Гоце Делчев в църквата " Свети Спас ".

Посещението на Желязков минава при засилени ограничения за сигурност в центъра на Скопие.

Македонските българи подчертаха пред Желязков нуждата страната да извърши действителни промени в отбрана правата на своите поданици, както и да спре говора и езика на омразата към България и всичко българско.

Сред присъстващите е и Любчо Георгиевски, ръководител на закрития български културен клуб " Иван Михайлов " в Битоля, против който се водят няколко каузи. Пред нашите сънародници и хора с българско съзнание Желязков съобщи, че ще сложи този въпрос пред ръководителя Джафери.

" Моето посещаване тук с изключение на съответния мотив е и поредна стъпка в това, парламентарните измерения на нашите взаимоотношения да подтикват този развой, още повече, че събирането на болшинство в Събранието в Скопие е въпрос на парламентарна тактичност, по тази причина и диалозите ни с Талат Джафери ще бъдат в тази посока. Ще изразя своята признателност за това, че има съществено проевропейско болшинство, което желае да извършва достолепие критериите за участие, това е дребна крачка, която би трябвало да бъде направена, само че целият развой ще отнеме години ", съобщи Росен Желязков.



Той попита какво толкоз пречи на македонската страна да промени Конституцията си, изразявайки песимизъм измененията да станат факт до края на годината.

" Какво коства на политическия хайлайф в Скопие да одобри нужните промени в Конституцията и наред с всички общности, които са в Конституцията, измежду които са ромската, сръбската, да впише и българската? Но това потъва в политическия диалог за идни избори, в дебата сред ръководещи и съпротива и нашите взаимоотношения стават заложници на този спор. Нашите условия незаслужено се назовават български диктат. България не слага условия, а с решение на Народно събрание одобри " френското предложение ". То беше компромис и за двете страни и се откри публичен консенсус за това. Беше добре посрещнат сред нашите нации, само че и от останалите държави-членки на Европейски Съюз, които видяха в това идеята за уголемение на Европейски Съюз. "

Коментирайки конституционните промени в РСМ, Желязков напомни фразата на Нийл Армстронг при стъпването на Луната: " Една дребна стъпка за индивида, голям скок за човечеството ".

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР