Медицинските лица на плажа да се придвижват с джетове, вместо

...
Медицинските лица на плажа да се придвижват с джетове, вместо
Коментари Харесай

Спешна помощ на плажа - с джет

Медицинските лица на плажа да се придвижват с джетове, вместо с коли за спешна помощ и на всеки плаж да има медицински екип с най-малко един доктор. Това са част от измененията в новата Наредба за водно избавяне. Досега част от концесионерите на плажовете обезпечаваха здравната помощ за тях, като подписват контракт с кола за спешна помощ, която да обслужва няколко плажа.

Промените в наредбата на процедура са в действие от 5 април. Експертите обаче желаят те да бъдат отсрочени с най-малко една година.

„ Така направените в последния миг промени ще окажат въздействие върху живота и здравето на посетителите ”, счита Иван Георгиев, специалист по водно избавяне. „ Да, налага се медицинският екип оптимално бързо да стига до мястото на случая, само че методите, по които е записано, са тревожни. Този медицински чиновник ще стигне с чантата за здравна помощ на джет или по суша, само че този човек би трябвало да носи със себе си и инсталация. Излиза, че би трябвало да придвижим скъпоструваща здравна инсталация на високопроходима техника по плажа, било на избавителния джет. Това е рисково и за техниката, и за личния състав ”, счита Георгиев.

По думите му в нормативните документи няма условие за медицински пункт или реанимационен. „ Тази техника ще седи върха АТВ-то или джета, а не в реанимационен пункт ли ”, пита Георгиев.

Освен това той е обезпокоен и от това, че на всяка линия би трябвало да има доктор. „ Няма такава опция. Тези хора са работещи на непрекъснати контракти към медицинските заведения. На всеки 5 поста би трябвало да има здравно лице ”, изясни Георгиев.

От сектора са обезпокоени и от други промени, като да вземем за пример работното време на спасителите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР