Министерството на външните работи на Молдова извика руския посланик в

...
Министерството на външните работи на Молдова извика руския посланик в
Коментари Харесай

Русия трябва да спре тези бомбардировки. Молдова извика руския посланик заради прекъсвания на тока

Министерството на външните работи на Молдова извика съветския дипломат в Кишинев в четвъртък, с цел да изиска от Русия да приключи бомбардировките по Украйна . Това заяви молдовската работа на Свободна Европа.

От началото на октомври Кремъл стартира масирана офанзива по гражданската инфраструктура в Украйна. Бомбардировките провокираха спирания на тока както вътре в страната, по този начин и в Молдова. Електропреносните системи на двете страни са свързани.

В четвъртък молдовското министерство сподели пред съветския дипломат Олег Веснецов , че войната на Русия в Украйна основава проблеми на всеки жител на Молдова, без значение от неговите политически или геополитически желания.

" Русия би трябвало да спре тези бомбардировки ", изрази позиция министерството.

След срещата, в поддръжка на досегашната съветска реторика, Васнецов сподели, че медиите са цялостни с " полуистини " за войната.

Руските удари по Украйна провокираха спиране на тока в Молдова на 15 ноември . В сряда в резултат на бомбардировките електроснабдяването в съвсем цялата страна спря още веднъж. Ден по-късно президентът Майа Санду свика съвещание на Върховния съвет за сигурност на Молдова, с цел да се разиска енергийната сигурност на страната.

Преди срещата тя сподели, че " не можем да се доверим на режим, който ни оставя на мрачно и студено, който съзнателно убива хора, заради елементарното предпочитание да държи други нации в беднотия и оскърбление ".

Енергийните доставки не са единствените наранени от войната. Във вторник упрекна Украйна, че задържа газ, който е предопределен за Молдова. Заради това компанията заплаши, че от 28 ноември може да понижи количествата газ за страната, които минават през Украйна.

Вицепремиерът на Молдова Андрей Спину опроверга това изказване и.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР