Министерството на външните работи на България в даден момент трябва

...
Министерството на външните работи на България в даден момент трябва
Коментари Харесай

Проф. Светлозар Елдъров: Нашето МВнР да каже кои македонски политици са с БГ паспорт

Министерството на външните работи на България в даден миг би трябвало да оповести имената на тези политически или изтъкнати публични дейци в Република Северна Македония, които в действителност имат български паспорти. Това разяснява историкът проф. Светлозар Елдъров, в предаването „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “. Той посочи, че приказва в качеството си на историк, а не на политик.

„ В случая с определената за кмет на Скопие Данела Арсовска, която беше упрекната, че има български паспорт, бяха показвани някакви персонални карти там и едната страна отхвърляше, другата настояваше. Аз мисля, че нашите управляващи не могат да оставят без следствие тази подигравка със знаците на българската държавност. На процедура или е истина, или е неистина. И в двата случая българското министерство би трябвало да направи нещо. Не е задоволителна тази декларация, която четохме напълно неотдавна. Според мен политическите водачи, за които се приказва, къде обществено, къде импровизирано, че имат паспорти, би трябвало или сами да излязат и да го заявят, или българското Министерство на външните работи да го направи вместо тях “ уточни историкът.

„ Да си българин и да имаш български паспорт и българско поданство, когато законът го разрешава, не е интрига, а е чест, достолепие и законно право. А също си мисля, че към този момент на полето на историческата просвета би трябвало да се направи нещо като жертвоприношение или по-скоро да се пожертват подправени престижи “, добави проф. Елдъров.

По думите му след резултатите от локалните избори и оставката на Зоран Заев се обрисуват две съществени вероятности. Едната е на правилото или рецептата „ Повече от същото “, т.е. двете страни изцяло да се вкопаят в своите позиции и да не помръдват нито на милиметър.

„ Мисля, че това няма да се толерира толкоз в една такава общественост като Европейския съюз. Другото, което виждам и някои оферират, това е тъкмо огледалната диаметралност, тъй като слушам и виждам да има запалянковци и гласове, които приканват България абсолютно да пусне Република Северна Македония в Европейския съюз. Това също е безусловно нереалистично и няма по какъв начин да стане “, уточни историкът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР