Министерството на външните работи (МВнР) съобщи в събота вечерта, че

...
Министерството на външните работи (МВнР) съобщи в събота вечерта, че
Коментари Харесай

МВнР вече работи по случая в Солинген, при който загина българско семейство

Министерството на външните работи (МВнР) заяви в събота вечерта, че работи по случая (Золинген) още от края на март. Тогава почина българско четиричленно семейство от турски генезис.

Новината пристигна часове откакто ръководителят на Движение за права и свободи Делян Пеевски , глобен за корупция по закона " Магнитски ", прикани Министерство на външните работи, българското посолство в Германия " и всички способени органи неотложно да се засилват ". В първите дни след случая нямаше обществена реакция от страна на българските институции.

Министерство на външните работи оповестява, че работи по " още от постъпването на първичната информация за тежкия случай " и че дипломатическото посланичество на България в Германия е в непрекъснат контакт с останалите трима потърпевши българи при пожара. Очаква се идната седмица да бъде позволено българският консул да ги посети.

На 27 март немската прокуратура заяви, че проверява тенденциозен палеж, при който е починало четиричленно семейство от България. Пожарът е бил в жилищна постройка, в която живеят доста имигранти. Разследващите споделиха, че няма данни за ксенофобски претекстове. От Съвета за интеграция на Северен Рейн-Вестфалия заподозряха офанзива на расистка основа.

През 1993 година също в Солинген е осъществено едно от най-тежките ксенофобски закононарушения в Германия. Тогава при палеж умират петима души от турски генезис. Установено е, че причинителите са работили по расистки подбуди.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР