Министерството на туризма съвместно с Министерството на земеделието, храните и

...
Министерството на туризма съвместно с Министерството на земеделието, храните и
Коментари Харесай

Две министерства разработват винено-кулинарни туристически маршрути

Министерството на туризма взаимно с Министерството на земеделието, храните и горите създават винено-кулинарни туристически направления. Те ще бъдат показани при започване на идната година, цифровизирани и ще стартира промотирането им. Това е декларирала министър Николина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979... към профила, която през днешния ден взе участие в полемика "Слоу туризъм " в Национален археологически резерват "Античен и феодален град Деултум - Дебелт " в Средец. За форума оповестиха от Министерството на туризма.

Маршрутите ще бъдат включени в платформата "Аз обичам България ", основана предходната година и популяризира стоте национални туристически обекта. Една от спирките по новите направления ще е община Средец. По думите на министър Ангелкова към този момент се работи в посока поощряване на локалното произвеждане и хотелиерите да употребяват храната, отгледана в района. За осъществяване на концепцията се приготвят и промени в Закона за туризма, с които ще се вкара непринуден етикет за качество за местата за настаняване. Той ще се връчва на хотелите, които употребяват храни на локални фермери, които се създават по БДС.



За маршрутите има подписан меморандум от Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА), както и от още 9 организации, свързани с производството на храни и питиета.

Всички проучвания демонстрират, че 30 % от прекарванията на всеки един екскурзиант в България и в международен мащаб са свързани точно с храната и с това по какъв начин е бил посрещнат на мястото, счита министърът. Приблизително толкоз са и разноските за храна, които всеки отделя по време на ваканцията си. Концепцията на по този начин наречения муден (слоу) туризъм е обвързвана точно със опазване на традициите и културата, като се акцентира на локалната храна и на районните традиции. Според Ангелкова, рекламирайки винените и кулинарни направления и привличането на повече хора навътре в страната ще помогне за затвърждаването на България като дестинация четири сезона.



На форума са обявени и данни за туризма за първите шест месеца, съгласно които задграничните туристи, посетили страната се усилват. Най-актуалните данни демонстрират, че в местата за настаняване в област Бургас са пренощували близо 435 хиляди екскурзианта в интервала януари-юни тази, което е нарастване с близо 3 %. Според Ангелкова от ден на ден огромните туроператори, като ТУИ, "Томас Кук " и "Дер турстук " считам, че страната стартира да предлага качество, а не е нискобюджетна дестинации, а удостоверение за това са и оповестени данни на Българска народна банка от тази седмица. Те демонстрират, че общите доходи от интернационален туризъм за интервала януари-юни 2017 година в цялата страна са 2,4 милиарда лeва, което е съвсем с 13 % повече по отношение на интервала януари-юни предходната година.

По време на полемиката министър Ангелкова е удостоена с купата почетен жител на Община Средец от кмета инж. Иван Жабов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР