Министерството на труда и социалната политика е предложило 30% завишаване

...
Министерството на труда и социалната политика е предложило 30% завишаване
Коментари Харесай

Повече пари за центровете за настаняване на деца, предлагат от социалното министерство

Министерството на труда и обществената политика е предложило 30% завишаване на финансовите стандарти за Центровете за настаняване от фамилен вид (ЦНСТ) за деца с увреждания и за деца със болести с нужда от непрекъсната здравна грижа.

Това стана ясно по време на Първата национална среща на ръководителите на обществени услуги, проведена от Национален алианс за обществена отговорност. Участие във форума взе заместник-министърът на труда и обществената политика Росица Димитрова.

Предлага се още да се повишат с 25% стандартите за ЦНСТ за деца и младежи без увреждания, както и с към 15% стандартите за Защитените жилища за пълнолетни лица с увреждания.

" Необходим е нов модел на финансиране на обществените услуги, който да регистрира социално- икономическото развиване и растежа на минималната работна заплата ", съобщи още Росица Димитрова.

По-доброто географско разположение на обществените услуги е измежду целите на общественото министерство. В момента в страната има 33 профилирани институции за деца, които поетапно ще бъдат закрити до 2021 година На територията на страната има и 161 профилирани институции за възрастни хора.

С Плана за осъществяване на Националната тактика за дълготрайна грижа 2018-2021 година е планувано разширение на услугите в домашна среда за възрастни хора в неспособност от самообслужване и възрастни хора с увреждания. Планирано е разгръщане на мрежата от дневни центрове за възрастни хора с увреждания и техните фамилии, както и създаване на резидентни форми за обществени услуги.

Сред предпочитаните групи на проекта са хората с психологични разстройства, с умствена назадничавост, лицата с деменция и възрастните хора, подвластни от грижа, акцентира още зам.-министърът Росица Димитрова.

Тя добави, че е основана работна група, с която ще бъде обновена съществуващата методика на Центровете за социална поддръжка (ЦОП). Едната опция е разширението на ЦОП с включването на стратегии за услуги за ранно детско развиване.

„ За мен Центровете за социална поддръжка са услугата на сегашното и на бъдещето за поддръжка на деца и фамилии “, разяснява Росица Димитрова.

Според нея са нужни вложения в предварителна защита на изоставянето и реинтеграция на децата в фамилиите.

" Водени сме от убеждението, че настаняването на дете в резидентна грижа би трябвало да става единствено в извънредно редки случаи при потвърдена от експертите причина, че детето не може да остане в биологична среда. Приоритет са ни всички форми на подкрепящи услуги в фамилна или близка до фамилната среда ", сподели зам.-министърът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР