Министерството на търговията на САЩ започна разследване дали вносът на

...
Министерството на търговията на САЩ започна разследване дали вносът на
Коментари Харесай

САЩ разследват дали вносът на автомобили не заплашва националната им сигурност

Министерството на търговията на Съединени американски щати стартира следствие дали вносът на коли е опасност за националната сигурност, което може да докара до налагане на мита за колите, създадени в чужбина, съобщи Българска телеграфна агенция.

Има доказателства, сочещи, че от десетилетия вносът от чужбина подкопава локалната автомобилна индустрия, декларира министърът на търговията Уилбър Рос в изказване, представено от ДПА.

Разследването ще дефинира дали вносът на коли и автомобилни елементи „ отслабва вътрешната ни стопанска система и може навреди на националната сигурност “, показва Рос.

В настрана официално съобщение президентът Доналд Тръмп съобщи, че е споделил на Рос да обмисли да стартира следствие, отбелязвайки, че „ съществени браншове като колите и автомобилните елементи са жизненоважни за сигурността ни като нация “.

Подобни аргументи бяха употребявани, с цел да се оправдае налагането на мита върху вноса на стомана и алуминий, които обтегнаха връзките на Съединени американски щати с техни основни съдружници.

Рос е изпратил писмо до министъра на защитата Джеймс Матис, с което го осведоми за следствието, заяви министерството на търговията.

Според ведомството през последните 20 години вносът на коли за транспорт на пасажери е повишен от 32% от колите, продавани в Съединени американски щати, до 48%.

Между 1990 и 2017 година съгласно оценки на министерството заетостта в производството на коли в Съединени американски щати е намаляло с 22% въпреки американците да не престават да купуват коли с рекорден ритъм.

Вестник „ Уолстрийт джърнъл “ заяви по-рано, базирайки се на източници от администрацията на Тръмп, че се преглежда опцията за налагане на мита от 25% върху вноса на коли в Съединени американски щати, показва ТАСС.

Евентуалното въвеждане на такива мита ще провокира разтърсвания на интернационалния пазар, предизвести японският министър на стопанската система, търговията и индустрията Хирошиге Секо.

Китай съобщи, че твърдо ще отбрани правата и ползите си против това, което дефинира като злоупотребата на администрацията на Тръмп с наредбите за националната сигурност в търговията, добавя АП. Злоупотребата с наредбите за националната сигурност ще подкопае многостранната комерсиална система и ще наруши реда в интернационалната търговия, акцентира представител на китайското министерство на търговията. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР