Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще откаже изменението

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще откаже изменението
Коментари Харесай

МРРБ ще откаже изменението на действащия ПУП при проектиране на нова сграда за Национална детска болница

Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) ще откаже изменението на настоящия обстоен организационен проект и е в подготвеност да издаде виза за изследване и планиране на нова постройка при поискване от възложителя на същото място, в рамките на Медицинска академия, която ще бъде с височина 20 метра. Това сподели министър Виолета Комитова на брифинг през днешния ден по отношение на плана за създаване на Национална детска болница.

Министър Комитова напомни, че концепцията за основаване на детска болница поражда през 2004 година Тогавашното Министерство на здравеопазването е декларирало, че недостроеният корпус е неспособен за потребление. В резултат на това мнение, през 2011 година влиза в действие обстоен организационен проект за цялата територия на Медицинска академия, според който на мястото на недостроения корпус е планувана чисто нова постройка за бъдещо строителство, която ще бъде висока 20 метра.

Влизането на един обстоен организационен проект в действие е равно на закон. Всички, които имат капиталови планове, би трябвало да се преценяват с този проект, акцентира районният министър.

Виолета Комитова подсети, че през 2019 година Министерството на здравеопазването афишира социална поръчка за детска болница, обвързвана с недостроения корпус. Има процедури, обжалвания. През 2020 година има контракт с реализатор, който би трябвало да извърши поръчката. През 2021 година идват при мен всички участници и ми оповестяват, че от 6 месеца чакат от Министерство на регионалното развитие да им спомага да изготвят обстоен организационен проект, в който остарялата постройка съществува като такава. В правния мир, по смисъла на Закона за устройство на територията и по смисъла на влезлия в действие през 2011 година обстоен организационен проект, няма по какъв начин в настоящ проект да се появи остаряла постройка, несъответстваща на устройствените правила. Няма законова норма, с която да спомагаме по този метод да се случи този план – реорганизация и дострояване на съществуващата постройка, безапелационна бе министър Комитова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР