Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане промени в Закона

...
Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане промени в Закона
Коментари Харесай

Публикуваха законопроекта за закриването на специализирания съд и прокуратура

Министерството на правораздаването разгласява за публично разискване промени в Закона за правосъдната власт, оповестява БНР. Предвижда се закриването на профилирания съд и прокуратура и се анулират така наречен кариерни бонуси в правосъдната система.

Промените във връзка с спецправосъдието са стимулирани с нуждата да се подсигуряват конституционния принцип за самостоятелност на правосъдната власт и отбраната на конституционните права на жителите, като се прави констатацията, че за десетгодишния период на своето деяние профилираните съдилища и прокуратури не са постигнали заложените със основаването им през 2011 година цели.

Приложена е и статистика в поддръжка на това изказване. Цитират се и сериозните оценки за успеваемостта им в отчети на Европейската комисия и на интернационалните организации.

Законопроектът в детайли урежда процедурата по приключването на висящите правосъдни производства, както и кадровия статус на съдиите и прокурорите в профилираните съд и прокуратура.

С него се отстраняват и специфичните привилегии на членовете на Висш съдебен съвет, основния контрольор и инспекторите от ИВСС след края на мандатите - възобновяване на длъжността с една степен по-висока от заеманата преди избора им, както и правото да получават парично обезщетение, обвързано със стажа им.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР