Министерството на правосъдието предлага промени в Търговския закон, чрез които

...
Министерството на правосъдието предлага промени в Търговския закон, чрез които
Коментари Харесай

Създава се бърза процедура за ликвидация на фирми

Министерството на правораздаването предлага промени в Търговския закон, посредством които се основават изискванията за осъществяване на производството по разпродажба в къси периоди. За задачата се създава на нов член 274а „ Бързо произвеждане по разпродажба “, като терминът „ бързо произвеждане “, който се употребява и в Гражданския процесуален кодекс, значи специфични правила и съкратени периоди, при които се преглеждат производствата по избрани категории искове.

С измененията би трябвало да бъде понижена административната тежест за притежателите на компании, като те ще би трябвало единствено да заявяват и показват декларация за изискванията за осъществяване на бързо произвеждане по разпродажба и това ще да бъде задоволително за разглеждане на заявките в производството в по-кратки периоди.

Бързото произвеждане ще бъде възможно, когато комерсиалното сдружение:
не е осъществявало активност или е прекратило реализираната активност преди повече от дванадесет месеца;не е наемало служащи и чиновници или е прекратило трудовите правни отношения с тях преди повече от дванадесет месеца;няма регистрация по Закона за налог добавена стойност или е прекратило регистрацията си преди повече от дванадесет месеца;няма непогасени отговорности към страната и общините;няма неприключило произвеждане по определяне на данъчни отговорности и отговорности за наложителни осигурителни вноски, по което страна е Националната организация за приходите.
Законопроектът категорично планува по-кратък период за угаждане на всички кредитори. Имуществото на сдружението ще се разпределя единствено в случай че са минали три месеца от деня, в който поканата до кредиторите е оповестена в Търговския указател. Това е отклоняване от условието да са минали шест месеца от деня на оповестяване на поканата.

Каква е процедурата сега?

В претекстовете към законопроекта Министерството на правораздаването се показва, че сега доброволната разпродажба на бизнес в България лишава близо една година, само че има и случаи с доста по-дълги периоди. А процедурата с изключение на продължителна, е и скъпа.

Провеждането на производството в този момент изисква подаване на няколко поредни заявки за регистриране на разнообразни условия и оповестяване на актове в комерсиалния указател – за регистриране на преустановяване на активността и разпродажба, покана до кредиторите, за изтриване след привършване на ликвидацията. Наред със заявките до Търговския указател, се подава и заявление до Национална агенция за приходите за известяван по отношение на идното производството по разпродажба, както и до Национален осигурителен институт за предаване на ведомости за заплати, които завършват с удостоверения.

По информация от Агенцията по вписванията, към 27 юли 2023 година има вписани 16 492 производства по разпродажба, които все още не са завършени. От тях близо не престават повече от 5 години.

Колко компании ще бъдат наранени?

Министерството на правораздаването не може да откри броя на вписаните в Търговския указател сдружения, които в никакъв случай не са осъществявали активност или са прекратили активността си, само че не са почнали разпродажба, заради комплицираната и продължителна процедура, планувана в настоящото законодателство. Съществуването на такива сдружения, които не могат да бъдат открити на адреса си на ръководство, нямат действително настоящ легален представител или съществуват единствено официално вписани, внася правна неустановеност и нарушава доверието в комерсиалния указател, показва ведомството.

Според вносителите е належащо производството по разпродажба да бъде ускорено, да бъде въведено диверсифициране сред фирмите по отношение на тяхната зрялост, размер на работа и въздействие върху стопанската система на страната.

По данни на Министерство на правосъдието в България се основават сред 30 000 и 50 000 нови юридически лица на година, ликвидирайки едвам към 1 000. Над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки, като множеството от тях в никакъв случай не са имали активност, не са назначавали служащи и чиновници, и не са били регистрирани по Закона за налог върху добавената стойност. Предполага се, че такива сдружения нямат отговорности и имущество, което да изисква продължителни процедури за осребряване, угаждане на кредитори и систематизиране на остатъка сред съдружниците или акционерите. При настоящата нормативна уредба ликвидацията на такива сдружения изисква прекосяване на всички стадии от производството по разпродажба, планувани за сдруженията, които действително са осъществявали активност и имат задължения
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР