Изкуственият интелект (AI) бързо трансформира много индустрии и винарската индустрия

...
Изкуственият интелект (AI) бързо трансформира много индустрии и винарската индустрия
Коментари Харесай

AI като сомелиер: Как изкуственият интелект вече променя винената индустрия

Изкуственият разсъдък (AI) бързо трансформира доста промишлености и винарската промишленост не е изключение. Инструментите и технологиите, задвижвани от AI, имат капацитета да революционизират метода, по който виното се създава, предлага на пазара и се дегустира.
Управление на лозя
AI към този момент се употребява за ръководство на лозята, с опция за наблюдаване на климатичните условия, които са сериозни за развъждането на грозде ", споделя пред Economic.bg Меглена Михова, създател на „ Пробежекс “ – компания за маркетинг и експорт на българско вино.

AI роботи се употребяват и за гроздобер – те следят изискванията и дефинират от по кое време до по кое време да стартира брането на гроздето. В процеса на ферментация AI може да способства за по-контролиран и пореден индустриален развой. Този метод се чака да понижи и рисковете от неточности в софтуерния развой.

Специалистът изяснява, че технологиите с AI са въведени в доста страни, като Франция, Италия, Испания, Съединени американски щати, Австралия, Чили. Те се употребяват за ръководството на лозята, наблюдаване на здравето им, усъвършенстване на напояването, прогнозиране на оптималното време за прибиране на реколтата, както и за процеса на ферментация.

В България изкуственият разсъдък към момента не е придобил забележителна популярност измежду винопроизводителите. Въпреки това, приемането на AI в селското стопанство се уголемява в международен мащаб и ще бъде въпрос на време да се включат AI технологии в процесите на произвеждане на вино “.
AI като сомелиер
На вниманието на всички сомелиери – към този момент в света се заприказва, че AI идва и за техните работни места. Има сомелиери, които виждат новия инструмент като голяма опция да облекчат огромното си натоварване, изключително по време на образование и по-специално по време на независими дегустации, където той може да служи като насочна точка с нотка на обективност и да способства за разширение на техните пробни хоризонти. Според тях обаче нищо не може да размени човешката връзка като част от опита в ресторанта.

AI сигурно трансформира и преживяването на потребителите. Няколко приложения към този момент оферират опция за подкрепяне на феновете на виното при избора на вино “, сподели още Михова.

По думите ѝ това може да работи единствено в случай че производителите са самодейни и генерират информация и изложение на дегустацията на своите виновност. „ Това може да бъде и опция за дребни производители или нови производители, които могат да създадат своите артикули по-видими за феновете на виното, които другояче може да не попаднат на техните виновност “.

Според Михова AI може да докара до повече опити със стилове виновност, защото индустриалните параметри ще бъдат по-добре следени. Анализът на данните за желанията на потребителите и трендовете във усета ще предложат положителни индикатори за производителите, тъй че те да могат да отговорят на упованията на потребителите.

Вярвам обаче, че изкуственият разсъдък има по-голям капацитет като спомагателен инструмент за производителите, които да опитват, да вкарват нововъведения и да оферират нови усети и трендове “.
AI прави оценка към този момент прави оценка виното
AI като оценител на виното се появи в един от най-големите винени състезания в Европа – Concours Mondial de Bruxelles (CMB). Михова описа, че екипът на CMB работи през годините с откривателите от статистическия институт на Льовен в Белгия за рационализиране на разбора на дегустационните бележки.

„ AI предлага нови благоприятни условия за прецизиране на статистическия разбор. Процесът разрешава анализиране на профила на всеки дегустатор въз основа на неговата суровост или благотворителност, последователността на оценките, тяхната повторяемост, потребление на цялостния набор от налични резултати, способността да се разграничат отличните виновност от просто положителните виновност “.

Съдиите не просто дават оценки. Всеки арбитър би трябвало да обоснове своята оценка, като напише дегустационни бележки. Тази година, благодарение на AI, CMB предлага за първи път неповторимо изложение на виновността, основано на разбора на дегустационния отчет на членовете на журито.

Всеки производител, участващ в състезанието, получава обстоен отчет за своя артикул, в това число: колело на ароматите във виното и радар на неговия усет, дегустационни бележки, пpоизход на съдиите, качествата на виното, cлабоститe на виното, мощните му страни.
Къде е България
И до момента в който приказваме за нововъведенията в бранша, които към момента не са всеобщо публикувани у нас. Според специалиста позицията на българските виновност на пазара като цяло не е впечатляваща и не дава отговор на капацитета.

Важно е обаче да се означи, че макар скромните количества като цяло, качеството на изнасяните виновност се покачва. Същото важи и за усещането на потребителите за качеството на виновността от България, което прави допустимо да се продават виновност в супермаркетите в Бенелюкс, да вземем за пример на ценово равнище 5 – 7 евро на рафта “.

За популяризация на българското вино липсват рекламата и маркетингът, само че съгласно Михова, „ това, което в действителност липсва, е обща стратегическа визия и обединени старания, подкрепени от българското държавно управление.

„ Има доста самостоятелни начинания, което е добре, само че тези спорадични старания са незадоволителни за построяването на качественo усещане на марката България “, споделя тя.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР