Министерството на образованието и науката (МОН) започва преглед на учебното

...
Министерството на образованието и науката (МОН) започва преглед на учебното
Коментари Харесай

МОН с важна новина. Ще пренаписват ли учебниците?

Министерството на образованието и науката (МОН) стартира обзор на образователното наличие по общообразователните предмети от I до X клас.

В целия развой ще се включат повече от 170 експерти от цялата страна.

Ще бъдат образувани два типа групи. Най-напред учители, методици и психолози ще проучват образователните стратегии по другите предмети. Целта е да се оценят включените в тях понятия и термини, предстоящи резултати, съществуването на връзки сред другите предмети в съответния клас, както и на връзки сред проучвания материал по един и същи предмет в разнообразни класове. 

Друга, по-голяма група ще включва учители, излъчени от синдикалните и работодателските организации в междинното обучение и от Регионалните ръководства на образованието. Те ще четат учебниците по обособените предмети в съответния учебен стадий – начален, прогимназиален и първи гимназиален, и ще преценят до каква степен и по какъв начин образователните стратегии са намерили отражение в наличието им.

Паралелно с това МОН ще поръча на самостоятелна социологическа организация да направи допитване. Ще бъдат интервюирани представителни извадки от три целеви групи – учители по общообразователни предмети от I до X клас, възпитаници от I до X клас и родители на такива възпитаници.

До десетина дни МОН ще пусне също анонимна онлайн анкета измежду учениците от III до X клас в цялата страна. Тя ще бъде публикувана посредством ученическите препоръки в учебните заведения. В нея децата и младежите ще могат да оценят какъв брой комплициран е за тях образователният материал по обособените предмети, има ли задоволително време за затвърждаване на новия материал, до каква степен наученото ще им бъде потребно в живота и други

Учениците ще бъдат питани също дали учителите им употребяват модерни способи на преподаване като работа в групи и по планове, решение на проблеми, цифрови запаси. Въпросите са дефинирани по друг метод според от възрастта на учениците.

Попълващите анкетата няма да показват имената и учебното заведение си, само че ще означават дали живеят в огромен град, дребен град или село. По-големите възпитаници ще би трябвало да напишат също междинния си триумф от първия образователен период. Ученическите отзиви ще се събират до края на април т.г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР