Министерството на културата опроверга твърдение на кандидата за президент проф.

...
Министерството на културата опроверга твърдение на кандидата за президент проф.
Коментари Харесай

Министерството на културата отговори на Анастас Герджиков

Министерството на културата опроверга изказване на претендента за президент проф. Анастас Герджиков. В Сливен Герджиков съобщи, че културните институти са измежду най-засегнатите от пандемията и в случай че страната не им помогне, ги обрича на банкрут.

От ведомството обаче показват, че актуалното служебно държавно управление е внесло в Министерския съвет план за разпореждане, което обезпечава стопроцентовото заплащане на щатните сформира на Държавните културни институти у нас. В Постановление на Министерски съвет № 318 от 7 октомври 2021 година е указано, че интервалът на деяние за даване на дотации за възнагражденията и дейностите на ДКИ е обезпечен до 31 март следващата година.

От Министерството акцентират, че тази мярка е била измежду целите им и е имала за цел да запази съставите на ДКИ, с цел да може след отминаването на пандемията от ковид допустимо най-бързо институтите да възстановят своята активност. Със специфична стратегия в Национален фонд " Култура " всички ДКИ имат опция да аплайват за компенсиране на сметките за електрическа енергия, като сега тече втора сесия по същия мотив, осведомят от news.bg.

На 3 ноември Министерството на културата е изпратило до всички шефове на ДКИ писма, с което показва желанието си за помощ във връзка с компенсиране на средствата, които щатният личен състав, който не желае или не може да се имунизира, изразходва за правене на антигенни проби. Една мярка, която явно демонстрира угриженост и предпочитание за облекчение сложните времена, през които минава културният живот и неговите изяви, акцентират от ведомството.
Те допълват и че с помощта на положителния разговор с Министерството на здравеопазването още от месец август се е разкрила опцията за стопроцентово наличие на публиката при следен вход на културните прояви, както и запазване на опцията за опазване на петдесетпроцентов достъп на публиката при оповестяване на светлочервена зона.

От ведомството приканват културният бранш да не се употребява за пропагандни цели и да не се популяризира информация, която не е основана на обстоятелства.

Политиците би трябвало да се съсредоточат в основаване на държавна политика в региона на културата и в нарастването на бюджета, вместо в на вятъра предизборно говорене, безапелационни са от ведомството.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР