Министерството на икономиката не се отказва от инициативата “Достъпно за

...
Министерството на икономиката не се отказва от инициативата “Достъпно за
Коментари Харесай

Министър Богданов отсече: Въпреки КЗК инициатива "Достъпно за вас" ще има!

Министерството на стопанската система не се отхвърля от самодейността “Достъпно за вас ” макар несъгласието на Комисията за защита на конкуренцията, оповестиха от ведомството на Богдан Богданов.

Седемте най-големи вериги за хранителни артикули са удостоверили присъединяване си в акцията, научи “24 часа ”. В петък Богданов е имал срещи с тях, на които те са удостоверили своето предпочитание за присъединяване. Сами са поискали и да се включат вериги аптеки.

Инициативата на икономическото министерство е доброволна и не задължава никоя верига да съблюдава избрани тавани, а цели да се реализиран трайно ниски цени на 50 продукта от първа нужда, като е отворена и за нехранителни артикули при предпочитание от страна на търговците.

В понеделник обаче от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) показаха в свое мнение отрицание на препоръчаната самодейност. Критика пристигнала и от синдикатите, които също считали, че това не е пазарна мярка.

Според антимонополната комисия имало риск от нарушение на конкуренцията. Кампанията предвиждала координирано и по едно и също време занижаване на цените на няколко групи хранителни артикули, с което се нарушава правилото на свободната стопанска самодейност.

Като допустима мярка за справяне с растежа на цените от Комисия за защита на конкуренцията оферират да се дават самостоятелни пакети хранителни артикули и обезпечаване на “Топъл обяд ”.

Според Богданов обаче в мнението на Комисия за защита на конкуренцията нямало правни причини, а стопански разсъждения. “Ние не залагаме цени. Ние споделяме, че магазините се конкурират за тези 50 продукта. Няма да се откажем от самодейността ”, изясни пред Нова тв министърът.

Предстояла среща с Комисия за защита на конкуренцията, с цел да се обясни какви възражения съответно има, като в това време продължавали и диалозите с веригите.

“Не желаеме участниците в самодейността да бъдат компрометирани. Не желаеме и потребителите да са в обстановката, както споделя Комисия за защита на конкуренцията, да им се предлага единствено един топъл обяд. Ще изпратим писмо до комисията с искане за среща, с цел да обсъдим притеснителните точки ”, сподели още Богданов.

Инициативата планува цените на 15 групи от съществени храни (виж графиката) да бъдат понижени преди началото на зимата. Първоначалната концепция да се наложи таван за тези артикули била отхвърлена като неработеща.

Поевтиняването ще става в границите на промоции, като всяка верига ще дефинира какъв брой време да продължат и ще се ангажира да разгласи по подобаващ метод цените. Това ще става със специфични осведомителни табла, на които потребителите ще виждат стоките с ниски цени. Списъкът с тях може да се включва и в брошурите, които издават веригите, и да бъдат обявявани на уеб страниците им и в обществените мрежи.

Инициативата е отворена, към нея може да се причислят и магазини, които продават нехранителни артикули - да вземем за пример дрехи, домашен уреди и други. Тази акция ще продължи 8 месеца. Основната цел е да са понижи относително бързо инфлацията, с цел да може България да вкара еврото на 1 януари 2025 година Следващият обзор на икономическите индикатори на България, който ще направи Еврокомисията, с цел да регистрира дали страната ни дава отговор на критериите, ще е през юли следващата година. Ще се вземат поради данни към април 2024 година и страната би трябвало да направи всичко допустимо до тогава да снижи инфлацията.

Поскъпването понижава през последните месеци и данните към септември демонстрират 6,3% на годишна база. Хармонизираният показател, който следи Еврокомисията, е 6,4%, само че както и да се пресмята, България сега е измежду четирите страни в Европейски Съюз с най-висока годишна инфлация.

За да отговорим на критериите за еврото, тя би трябвало да се понижи до 5,2%. Това значи, че ще нужно цените да се смъкват с още 1,5%. В противоположен случай би трябвало да се надяваме, че Брюксел ще направи изключение от това предписание за нас.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР