Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, съвместно с МОСВ ще

...
Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, съвместно с МОСВ ще
Коментари Харесай

МИЕТ започва нова проверка в „Каолин” здаради протестите

Министерството на стопанската система, енергетиката и туризма, взаимно с Министерство на околната среда и водите ще създадат в най-кратък период нова инспекция на активността на „ Каолин ” АД, с цел да стане изрично ясно по какъв начин работи сдружението и дали съблюдава законодателството и в частност – екологичните правила. Проверката е в отговор на публичното очакване за бистрота в концесионната активност, е посочено в известие на икономическото министерство.

Преди дни в министерството е получено писмо от Политически клуб „ Екогласност”, в което се упорства компания „ Каолин” да спре добива на варовик от находище „ Великан” край Меричлери, защото с това се замърсява околната среда. Подхождайки с оптималната отговорност към терзанията на хората, управлението на МИЕТ подхваща ново проучване на активността на сдружението, отвън неколкократните към този момент осъществени инспекции. В това ново проучване ще бъдат включени и представители от всички заинтригувани институции – Министерство на околната среда и водите, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Министерството на културата и МИЕТ, както и ще бъдат поканени представители на ПК „ Екогласност”.

Ако „ Каолин” работи при цялостно съблюдаване на българското законодателство, включително и на екологичните правила, служащите не трябва да имат никакви терзания за работните си места, заплатите си и развиването на предприятието. Това съобщи министърът на стопанската система, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в отговор на декларация от федерацията на самостоятелните синдикати на миньорите и синдикалния съвет на „ Каолин” АД, връчена в министерството по-рано през днешния ден, 10 август. Документът е адресиран също и до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Цветан Цветанов и министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

„ Ние сме изрично срещу разпространяването на погрешни изказвания, с които се основават отрицателни публични настроения против „ Каолин” АД. Това освен тормози управленията на КНСБ и стопанското управление, само че и уронва престижа на компанията както пред задграничните, по този начин и пред локалните сътрудници с отрицателни стопански последици”, се споделя в декларацията.

Калциевият карбонат (варовик) е съществена суровина, нужна за сероочистните съоръжения на ТЕЦ-овете от комплекса „ Марица изток”. По този мотив служащите предвиждат, че, в случай че добивът бъде преустановен, „ това допуска прекъсване на сероочистните съоръжения, затова обгазяване на района с нездравословни излъчвания и серни газове, прекъсване работата на ТЕЦ-овете, а отсам – и прекъсване добива на въглища. Около 10-12 хиляди служащи ще би трябвало да бъдат освободени или пуснати в отпуск”, пишат още протестиращите служащи.

Ще предприемем всичко належащо за изясняване на истината по разногласието, само че няма да позволим способените органи в лицето на МИЕТ да бъдат въвличани в един междуфирмен спор, разяснява още министър Трайков.
Фирма „ Каолин” има концесия за рандеман на неметални потребни изкопаеми – индустриални минерали от находище „ Великан” край Меричлери от 15 януари 2008 година В концесионния контракт е планувано безапелационното изискване при употребата на находището концесионерът да съблюдава нормативните условия, свързани с опазването на околната среда, водите, предпазените територии и обекти, правата върху земите от държавния горски фонд и земеделските земи, културни и исторически монументи, националната сигурност, защитата на страната и публичния ред. По одобрен от министъра на стопанската система, енергетиката и туризма график за надзор на предоставени концесии, през тази година беше направена настояща инспекция на осъществяването на концесионния контракт, при която не са установени никакви основни нарушавания.

Агент на Държавна сигурност изнудва компанията "Каолин " - това е позицията на засегнатата страна от екозащитната офанзива.

Добивната компания "Каолин " АД е подала сигнал до основния прокурор Борис Велчев за рекет и изнудване поради акцията, която води политически клуб "Екогласност " против компанията, оповестява "Днавник ".

"Подложени сме на систематичен и добре проведен рекет, тормоз и изнудване. Този систематичен рекет и тормоз се прави посредством "активни мероприятия " от подправени цивилен и екологични организации, зад които стоят конкурентни бизнес ползи ", се споделя в сигнала на "Каолин ", който е изпратен и до премиера Бойко Борисов.

Емил Георгиев, който е ръководител на ПК "Екогласност " и клеветник на някогашните секрети служби (през 2007 година е огласен като сътрудник Станислав), е отпред на инициативния комитет "Да спасим Меричлери " и през вчерашния ден провежда втори митинг против кариерата край града, стопанисвана от "Каолин ".

Политическата организация води акция повече от два месеца против добивната компания ( "Каолин " е част от "Алфа финанс холдинг " с главен акционер Иво Прокопиев - основател на вестниците "Дневник " и "Капитал " - бел. ред.).

Пред някогашния Партиен дом през вчерашния ден се събраха към 50 индивида, част от които не знаеха защо тъкмо стачкуват, а други обясниха, че се борят кариерата да спре "или най-малко да се създадат някакви изследвания ". Организаторите не са имали позволение за митинг. От Столичната община споделиха, че не са получавали молба и надлежно не са разрешавали събитието. (Още за митинга - в карето.)

По-рано през вчерашния ден пред министерството на стопанската система Федерацията на самостоятелните синдикати на миньорите (ФНСМ–КНСБ) провежда митинг против офанзивите на "Екогласност ". С плакати "Клеветниците нямат място в Меричлери ", "Не ни разделяйте принудително от нашите фамилии ", "Работа, не дейни мероприятия " и "Екогласност = Фалшива публичност " служащи от добивното сдружение опазиха компанията.

ФНСМ-КНСБ е изпратила в понеделник и декларация до премиера Бойко Борисов и четири министерства в отбрана активността на "Каолин ". Дружеството заплаща концесионни такси на страната, с цел да експлоатира "Великан ", ето за какво пишем до нея, изясни ръководителят на ФНСМ Пенчо Токмакчиев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР