Министерството на финансите публикува проекто-бюджета за тази година. В него

...
Министерството на финансите публикува проекто-бюджета за тази година. В него
Коментари Харесай

МФ публикува Бюджет 2023: Какво е предвидено в него?

Министерството на финансите разгласява проекто-бюджета за тази година. В него е заложен недостиг от 3% от брутния вътрешен артикул .

Към края на годината се планува оптималният размер на държавния дълг към края на 2023 година да не надвишава 40,6 милиарда лв. . Макроикономическата прогноза на МФ планува през 2023 година напредък на Брутният вътрешен продукт от 1,8% и постигане на размер от 184,5 милиарда лв.. През 2024 година растежът на Брутният вътрешен продукт ще се форсира до 3,3%, а през 2025 година се чака да бъде 3,2%.

Очакванията са в края на 2023 година инфлацията да се намали до 5,6%, а средногодишната да бъде 8,7%, което да се дължи на доста понижение на приносите на групите храни и енергийни артикули, при които се чака да имат лек спад в края на годината. През 2024 година прогнозата е инфлацията да продължи да се забавя, като в края на годината ще доближи 3,2%, а средногодишната – 3,8%. През 2025 година средногодишната инфлация ще продължи да се забавя, надлежно до 2,8%. Цените на енергийните артикули ще имат спад до края на прогнозния небосвод.

През интервала 2023-2025 година данъчната политика ще е насочена към възстановяване на събираемостта на приходите , предотвратяването на благоприятни условия за укриване и невнасяне на налози и осигуровки и понижаване на административната тежест и разноските за бизнеса и жителите. През 2023 година се чака да постъпят 4,7 милиарда лв. повече данъчни доходи по отношение на доклада за 2022 година, в това число 1,7 милиарда лв. повече от Данък добавена стойност.

В региона на опазването на здравето не престават напъните за възстановяване на профилактиката, предварителната защита на здравето, за гарантиране на качествени и ефикасни здравни грижи. По бюджета на НЗОК за 2023 година са планувани в допълнение над 900 млн. лв. за възстановяване на достъпа и обезпечаване на здравните потребности на популацията.

Пенсионната политика се базира на допусканията за осъвременяване на всички размери на пенсиите според настоящото законодателство с 12% за 2023 година, като вследствие на това за тази година разноските за пенсии по бюджета на ДОО нарастват с 3 657,4 млн. лв. по отношение на закона за миналата година. През 2024 и 2025 година тези растежите по отношение на миналата година са надлежно 2 145,9 млн. и 1 812,3 млн. лв..

В региона на спорта и младежките действия са планувани 10 млн. лв. за осъществяване на национална стратегия за споделено финансиране на капиталови спортни планове.

В региона на културата и изкуствата са планувани 30 млн. лв. за осъществяване на креативен планове в региона на културата на планов принцип.

Новият бюджет би трябвало да бъде признат до 31 юли , с цел да влезе в действие от 1 август. Срещу него публично се оповестиха от Българска социалистическа партия, които обявиха, че няма да го поддържат в Народното събрание, а ще предложат различен .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР