Министерството на финансите (МФ) определи като неверни относно спрените обществени

...
Министерството на финансите (МФ) определи като неверни относно спрените обществени
Коментари Харесай

Министерството на финансите: Твърденията на Гроздан Караджов са неверни, не сме се месили -

Министерството на финансите (МФ) дефинира като погрешни по отношение на спрените публични поръчки за настоящ ремонт и поддържане на пътищата в страната. В позиция, изпратена от пресцентъра на Министерството на финансите, се показва, че ведомството не се е намесвало в наличието на документите за възлагане на публичните поръчки, посочени от Караджов.

" Провеждането на държавната политика в региона на строителството, ремонта и поддръжката на републиканската пътна мрежа е отговорност и обвързване на министъра на районното развиване и управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура ". Тяхно обвързване е да обезпечат провеждането на законосъобразни процедури за възлагане на публични поръчки за настоящ ремонт и поддръжка на републиканските пътища ", се казва в позицията на МФ.

Финансовото министерство, посредством Агенцията по публични поръчки (АОП) и Агенцията за държавна финансова ревизия, реализира само прелиминарен и при нужда следващ надзор за правомерност на публичните поръчки, прибавят от ведомството. АОП реализира прелиминарен надзор на инцидентен принцип и оповестените през актуалната година процедури от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) не са попаднали в обсега на този надзорен инструмент, се добавя в позицията на Министерството на финансите.

" Министър Караджов погрешно трансферира отговорността към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в случай, че АПИ е прекратила процедурите преди едно от трите производства на Комисия за защита на конкуренцията да е завършило и без да апелира другите две решения на регулатора ", се показва в отговора на МФ.

От ведомството прецизират, че против решенията за разкриване на оповестените процедури пред Комисията за защита на конкуренцията са постъпили тъжби, по които са формирани три производства. Едното към момента не е завършило, а по другите две на 16 юни са постановени отменителни решения на Комисия за защита на конкуренцията. От позицията на МФ излиза наяве, че АПИ не е обжалвала решенията на Комисия за защита на конкуренцията пред Върховния административен съд, а на 29 юни е прекратила всичките седем оповестени процедури.

" От изложеното е видно, че Министерството на финансите няма както нормативно открита, по този начин и практическа роля в процеса на осъществяване и преустановяване на визираните поръчки. МФ няма отношение към правните и публичните последствия от дейностите и бездействията на възложителя в лицето на АПИ ", написа още в позицията на Министерството на финансите.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР