Министерството на финансите е направило анализ на заплатите в администрацията

...
Министерството на финансите е направило анализ на заплатите в администрацията
Коментари Харесай

Министерството на финансите ще обяви заплатите в администрацията

Министерството на финансите е направило разбор на заплатите в администрацията и ще разгласи данните от него. Това разгласи министърът на финансите Асен Василев пред БНР. Това отговори на въпрос с бюджета за 2024 година къде ще има покачване, откакто в този момент има огромни разлики.

Василев отхвърли да назове в кои институции има закъснение на заплатите, като уточни, че данните ще бъдат оповестени и всеки самичък да реши. Посочи, че има администрации, откъдето се оплакват от ниски заплати, само че като се види какви спомагателни суми са получавали, се вижда, че те са измежду служителите с най-високо възнаграждение. " Вече е подготвен анализът какви са заплатите в администрацията и се видяха много съществени аномалии... В някои заплатите са по-високи от междинната за страната, в други изостават трагично ", разказа обстановката той.

Отказа да назове в кои ведомства какво е заплащането, а препрати към публикуването на разбора, от което всеки самичък може да реши.

Посочи, че в бюджета за 2024 година е заложено много огромно нарастване на финансовите разноски от страна на страната, защото европейските средства и тези по линия на Плана за възобновяване и резистентност би трябвало да влязат в действителни планове. Разходите за защита се чака да бъдат 2% от прогнозния Брутният вътрешен продукт, какъвто е и задължението на България към НАТО, което значи окол 4 милиарда лева да бъдат планувани за този бранш.

На въпрос за това ще се изпълнят ли приходите в бюджета през тази година, министърът изясни, че към юли събираемостта на Данък добавена стойност, който е главен източник на доходи в бюджета, е по-ниска от миналогодишната, само че уточни, че до тогава сегашният кабинет е бил на поста си едвам 3 седмици. Обяви, че в този момент интензивно се работи по събираемостта както от Националната организация за приходите, по този начин и от Агенция " Митници ".

По негова информация Национална агенция за приходите е събрала 16-17% повече Данък добавена стойност в съпоставяне със същия интервал на миналата година, митниците също наваксват по линия на вноса. " Мисля, че към края на годината ще успеем да реализираме приходната част на бюджета ", уточни той.

Елементът на неустановеност съгласно него идва от наложеното от президента Румен Радев несъгласие върху Закона за енергетиката, приемането на който е част от уговорките на България, с цел да получи второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност.

Това съгласно него може да отсрочи с месец приемането на второто заплащане за 1.4 милиарда лева и то да бъде получено през януари вместо до края на годината. Искането е подадено от кабинета на 9 октомври. " Това може да докара до заплащане през януари, което ще докара до утежняване на салдото, тъй като този доход ще се случи следващата година, а не тази ", позволи Василев. По закон бюджетът е разчетен с 3% недостиг - аршин по така наречен Маастрихтски условия, към които България се стреми поради упоритостта си да одобри еврото от началото на 2025 г.

За наложената такса от 20 лева на мегаватчас за транзитирания през България съветски газ уточни, че годишните доходи може да донесат 2.5 млрд. лева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР