Министерство на здравеопазването изпраща строителството на Националната детска болница на

...
Министерство на здравеопазването изпраща строителството на Националната детска болница на
Коментари Харесай

Сербезова изпраща строителството на Националната детска болница на прокуратурата

Министерство на опазването на здравето изпраща строителството на Националната детска болница на прокуратурата. Това се случва откакто Вътрешния одит на Министерство на здравеопазването е направило инспекция на " Здравна капиталова компания за детска болница "  ЕАД (ЗИКДБ ЕАД), която обгръща интервала от основаване на сдружението 8 септември 2020 година до 31 януари 2022 година

Установени са редица основни пропуски в работа на сдружението.

Припомняме, че към този момент веднъж НДБ бе изпратена на прокуратурата от служебния министър Стойчо Кацаров. При встъпването си в служба министър Асена Сербезова замрази всевъзможни капиталови планове и разгласи, че стартира инспекция отначало.

Сега е открито, че с Решение на Съвета на шефовете от 7.10.2020 г. ЗИКДБ е изплатила задатък в размер на 9 213 333, 24 лева на ДЗЗД " Детско здраве "  ООД по Договор за инженеринг, като за осъществяването на предплатеното заплащане не е сбъднат прелиминарен надзор за правомерност по смисъла на Закона за финансовото ръководство и надзор в обществения бранш, заради което е позволено непозволено погашение на средства.

Също по този начин проверяващите са установили, че не са въведени политики и процедури за настоящ надзор върху осъществяването на поети финансови задължения и подписани контракти. Системата за финансово ръководство и надзор на " Здравна капиталова компания за детска болница " ЕАД не е написана в сходство с Методически насоки по детайлите на финансовото ръководство и надзор, Указания за ръководство на риска в организациите от обществения бранш, Указания за реализиране на прелиминарен надзор за правомерност в организациите от обществения бранш и Указания за следващи оценки на осъществяването в организациите от обществения бранш - одобрени от Министерството на финансите, което е директно обвързвано с правомерно разходване на бюджетни средства.

В " Бизнес стратегия за развиване активността на " Здравна капиталова компания за детска болница " ЕАД за интервала 2021-2023 година " не са посочени съответни оперативни цели на сдружението, които да са ясно дефинирани, характерни и измерими. Не са заложени индикатори за осъществяване на финансови и нефинансови цели на сдружението, с оглед отчитане на резултатите и осъществяване оценка на осъществяването, оповестяват от Министерството на здравеопазването.

От основаването на сдружението до 31 декември 2021 година изразходваните средства, които не са директно свързани с създаване или реконструиране на детската болница, са в размер на 415 хиляди лева. Тъй като сдружението няма доходи, разноските съставляват загуба и се приспадат от записания капитал в размер на 100 млн. лева, като към 31 декември 2021 година личният капитал към този момент е в размер на 99 588 000 лева

След осъществената инспекция и направените констатации от звено " Вътрешен одит ", министърът на опазването на здравето е подхванала дейности и за промяна на Съвета на шефовете на сдружението. За ръководител на Съвета на шефовете на " Здравна капиталова компания за детска болница " ЕАД е избран адв. Веселин Варчев. На съвещание на Съвета на директорите за изпълнителен шеф на сдружението е определена проф. Елена Пенева - Златкова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР