Министерство на екологията въвежда от този летен сезон доброволно разделно

...
Министерство на екологията въвежда от този летен сезон доброволно разделно
Коментари Харесай

Екоминистерството въвежда разделно събиране на пластмаса по плажовете

Министерство на екологията вкарва от този летен сезон непринудено разделно събиране на пластмасовите боклуци по плажовете. Идеята на ведомството е от идната година това да стане наложителен правилник за заведенията и туристическите обекти на плажа. Това стана ясно от изказване на министър Нено Димов на конференция в границите на Европейския морски ден 2018, който се организира през днешния ден и на следващия ден в Бургас.

Димов е показал концепцията за разделно събиране на пластмасата на плажа на среща с представители на държавните институции, на локалната власт, на бизнеса, в това число концесионерите и преработващите организации. " Предложихме на непринуден принцип още през сезон 2018 да се опитаме да събираме разделно пластмасите от българските плажове, да сложим осведомителни табели, да предпазим, доколкото е допустимо, морето от замърсяването ", заяви Нено Димов, представен от пресцентъра на ведомството.

Целта е въз основата на опита от този сезон да се предложи правилник, тъй че от идната година това да стане обвързване на стопаните на плажовете, с цел да може да се рециклират, а не да се изхвърлят.

Един от главните проблеми в световен мащаб е замърсяването на морето с пластмаси. Според изследвания на Европейска комисия към 80% от замърсяването от пластмаса идва брега, от плажовете и от заведенията край морето.

По линия на Европейското икономическо съдействие (ЕИП) в интервала 2009-2014 година в страната бяха създадени над 12 плана, свързани с опазването на българското Черноморие.
Конференцията в Бургас се провежда от Генерална дирекция " Морско дело и риболовство " на Европейската комисия в партньорство с Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията и община Бургас. На формалното разкриване участваха комисарят по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Вела, вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски.
Европейският морски ден се провежда всяка година в друга европейска страна и на него се разискват и предизвикват взаимни дейности в областта на морското дело. В бургаския конгрес участваха представители на пристанищната и корабоплавателната промишленост, на локални, районни, национални и европейски управляващи, държавни ведомства, Неправителствени организации, научни и проучвателен институции.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР