Министерският съвет възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да

...
Министерският съвет възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да
Коментари Харесай

Кабинетът възложи на министър Петкова да възобнови търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“


Министерският съвет разпореди на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да възобнови дейностите по търсене на благоприятни условия за създаване на АЕЦ „ Белене “. Проектът би трябвало да се осъществя взаимно със стратегически вложител на пазарен принцип - без контракти за наложително изкупуване на силата, без преференциални цени, без контракти за разлика, без корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Изключва се също опцията за даване на държавна гаранция, посредством обособяване на активите и пасивите за плана в настрана планово сдружение.

Действията са предоставени на енергийния министър, която до края на октомври би трябвало да създаде процедура за избор на стратегически вложител.

Очаква се енергийният министър да провежда, координира и управлява провеждането на договаряния с евентуални вложители и производители на съоръжение, се показва в известието на държавния пресцентър.

Днешният акт на държавното управление е направен по отношение на взетото на 07.06.2018 година от Народното събрание на Република България решение за обновяване на дейностите по търсенето на благоприятни условия за създаване на АЕЦ „ Белене “ взаимно със стратегически вложител, на пазарен принцип и без даване на държавна гаранция, посредством обособяване на активите и пасивите за плана АЕЦ „ Белене “ в настрана планово сдружение, допълват от пресцентъра.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР