Министерският съвет одобри на заседание допълнителни разходи по бюджета на

...
Министерският съвет одобри на заседание допълнителни разходи по бюджета на
Коментари Харесай

Отпускат допълнително 3,2 млн. лева за ДАНС

Министерският съвет утвърди на съвещание спомагателни разноски по бюджета на Държавната организация „ Национална сигурност ” (ДАНС) за 2022 година, оповестиха от пресслужбата на служебния кабинет.

По бюджета на ДАНС за 2022 година са утвърдени спомагателни разноски в размер на 3 200 000 лв..

От тях 1 200 000 лева ще се изразходват за създаване на информационна и осведомителна система в организацията за продан на класифицирана информация в действително време. За обезпечаването на ДАНС с кадрови запас за осъществяване на действия, свързани с създаване, поддръжка и развиване на информационни и осведомителни системи, изследване, създаване и внедряване на нови осведомителни технологии, системи и стандарти за законно прихващане, на механически и информационни уреди и средства и други са планувани 2 000 000 лв.. Средствата сa за сметка на плануваните разноски в централния бюджет на страната в област „ Вътрешен ред и сигурност ”.

С друго решение на Министерския съвет (МС) от през днешния ден се трансформира Правилникът за използване на Закона за ДАНС. С измененията се обезпечава опция за издаване на позволения за достъп на учениците от професионалните гимназии до стратегическите зони на стратегическите обекти или до зоните, свързани с осъществяването на стратегически действия, за осъществяване на практическо образование.

Промяната ще докара до обезпечаване на готови фрагменти за значими структуроопределящи браншове от стопанската система на страната като енергетика, телекомуникации и превоз, показват от пресслужбата на Министерски съвет.

Докладът за активността на ДАНС за предходната година към този момент е утвърден от държавното управление и е качен на уеб страницата на Министерски съвет. В него се показва, че България продължава да е обект на систематичен разследващ интерес и е била пресечена активността на група българи, развивали шпионска активност в изгода Русия, както и на съветски жители, свързани с съветските специфични служби. В отчета се регистрира и повишаване на миграционния напън към България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР