Министерският съвет да бъде задължен да поеме контрола над дейността

...
Министерският съвет да бъде задължен да поеме контрола над дейността
Коментари Харесай

Специален надзор. ДБ предлага държавен контрол над Лукойл Нефтохим  


Министерският съвет да бъде длъжен да поеме контрола над активността на рафинерията на съветския петролен колос “Лукойл ” в Бургас. Такова предложение възнамерява да внесе в Народното събрание “Демократична България ” (ДБ), заяви депутатът от обединяването Ивайло Мирчев.

Според него това е най-адекватният отговор на страната на опитите на съветската компания за “безпрецедентен рекет ”. Демократична България стартира сходна концепция и в предходното Народно заседание.

“Целта на “Лукойл ” е да внася на ниска цена съветски нефт (30% по-ниска цена от " Брент " ), да го преработва у нас и изнася, реализирайки облага от над 500-700 млн. лева всеки месец ”, счита Мирчев, тълкувайки държанието на съветската компания като ултиматум: “Ако не ни позволите да изнасяме, ще затворим рафинерията. ”

В понеделник управлението на рафинерията “Лукойл Нефтохим ” със служебното държавно управление да трансферира цялата си икономическа активност в България и да заплаща налозите върху облагата си в страната.

В подмяна на това кабинетът даде обещание да разреши на компанията да продължи да внася съветски нефт до края на 2024 година, както и да изнася артикули, добити от преработката на съветския петрол.

Ден по-късно обаче Европейската комисия удостовери пред Свободна Европа, че България не може да продава съветски нефт на трети страни, в това число в случай че е модифициран.

Европейският съюз (ЕС) постановиха поради нашествието на Русия в Украйна. Мярката влиза в действие от 5 декември за суровия нефт и от 5 февруари следващата година за модифицирания нефт.

за въвеждане на ембаргото - до края на 2024 година Правителството на Кирил Петков вкара дружно с това възбрана за експорт на горивата, получени от модифициран в България съветски петрол. Служебният кабинет на Гълъб Донев обаче стартира концепция за рухване на към момента невлязлата в действие възбрана за експорт на съветски петролни артикули.

На този декор Ивайло Мирчев дефинира държанието на съветския петролен колос като “безпрецедентен рекет на частна компания върху българската страна за стратегически обект на националната сигурност, в който държим и “златната акция ”.

“ и Италия съветски рафинерии и газохранилища бяха сложени под действен надзор от страната и рекетът на “Газпром ” и “Роснефт ” не съумя ”, добави Мирчев във.

Той предвижда, че поставяйки рафинерията в Бургас под държавен надзор “ще докара до по-ниски цени по бензиностанциите и повече доходи в хазната ”.

До момента “Лукойл Нефтохим “ – дъщерната компания на съветския “Лукойл “ - “Литаско “, която е основана в Швейцария. Сега тя купува от съветския “Лукойл “ недопечен нефт и го продава на рафинерията в България.

След това купува назад модифицирания нефт и го продава на потребителите. Рафинерията в Бургас единствено преработва петрола “на ишлеме “, а всички налози върху облагата ѝ се връщат назад в Русия.
 Защо най-голямата рафинерия в България е на загуба  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР