Министерският съвет актуализира размера на минималната и максималната месечна стипендия

...
Министерският съвет актуализира размера на минималната и максималната месечна стипендия
Коментари Харесай

По-високи стипендии за студентите

Министерският съвет актуализира размера на минималната и оптималната месечна стипендия за българските студенти, като минималната се усилва от 70 на 85 лв., а оптималната от 150 на 180 лв.. Мярката ще влезе в действие от началото на втория учебен срок на образователната 2020/2021 година. Повишаването на студентските стипендии е в синхрон с държавната политика за стимулиране на студентите да поставят повече старания за реализиране на по-високи резултати в образователния развой и възстановяване на качеството на образованието, както и доближаването му до упованията на работодателите.

Допълнен е и механизмът за установяване на средствата за стипендии по висши учебни заведения, като за българските и задгранични докторанти те се възнамеряват съгласно броя на продължаващите от миналата година (според броя на месеците) и одобрения нов банкет, а за задграничните студенти (без средствата за стипендии за първата година на образование на признатите по междуправителствени спогодби за учебен, теоретичен и културен обмен) - съгласно броя на стипендиантите от миналата година, новоприетите след приблизително обучение и одобрения банкет след виеше обучение.

Със Закона за държавния бюджет за 2021 година е планувано нарастване с 6 млн. лв. на дотацията на държавните висши учебни заведения за стипендии на студентите и докторантите, което ще даде опция на тези учебни заведения да покачат размера на стипендиите, предоставяни по триумф и/или приход с 20%, каквото е и предлаганото нарастване на минималния и оптималния размер на тези с стипендии.

С друго държавно разпореждане е утвърден спомагателен трансфер в размер на 392 490 лева посредством бюджета на МОН за 2020 година за Българската академия на науките. Средствата ще послужат за осъществяване на проучване от страна на Института за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР