Министерски съвет одобри размера на ТОЛ таксите, които влизат в

...
Министерски съвет одобри размера на ТОЛ таксите, които влизат в
Коментари Харесай

С колко ще се оскъпят продуктите у нас след въвеждането на тол таксата догодина?

Министерски съвет утвърди размера на ТОЛ таксите, които влизат в действие от следващата година. Те ще бъдат изплащани на километър от товарните транспортни средства с маса сред 3,5 и 12 тона, а цената ще е сред 4 и 7 стотинки, според от емисионния клас на камиона. Тол системата ще бъде стартирана на първи марти и ще обгръща 6050 км. от общо 20 хиляди км. пътна мрежа. Цената на винетките следващата година ще остане без смяна.

Според разбор на Световната банка, която е съветвала Агенция " Пътна инфраструктура " при въвеждането на ТОЛ системата, мярката ще оскъпи доста превоза на доста артикули за българските консуматори. Най-сериозен ще е растежът при транспорта на брашното, хляба и другите типове тестени произведения, както и на млечните артикули, безалкохолните питиета и минералната вода, демонстрира документът. Той ще нарасне с съвсем 11%.

Малко по-малко ще се оскъпи и превозването на алкохолните артикули - с 10,7%, следвано от захарните произведения и месните артикули с по 10,5%. Най-малък ще е растежът на разноските за транспорт на зеленчуците (7,3%).

Така единствено новата ТОЛ система ще докара до повишаване на някои артикули от сред 0,1% и съвсем 4%. Най-силно наранена ще е цената на безалкохолните питиета, която се чака да нарасне с до 4% в следствие от нововъведението на републиканската пътна мрежа, следвана от тази на брашното (2,28%), хляба (1,7%), млякото (1,54%), алкохолните питиета (1,15%) и киселото мляко (1,08%).

Цените на транспорта на пасажери също ще се повишат. Най-значително ще бъдат наранени маршрутите Пловдив - Стара Загора (6,4%), Русе - Силистра (6,3%) и Пловдив - Сливен (5,9%), следвани от Плевен - Ловеч и Пловдив - Бургас, с към 4,6%.

В парично изражение, вследствие на въвеждането на ТОЛ системата цената на билетите ще нарасне с сред 1 лева (София - Варна) и 5 стотинки (Пловдив - Пазарджик). Очаквано, по-високо повишаване се следи при дългите линии, да вземем за пример сред Пловдив и Бургас - от 88 стотинки. Интересното е, че след въвеждането на ТОЛ таксите цената на автобусния билет сред София и Перник ще спадне алегорично - с 2,2% или 6 стотинки. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР