Министърът по излизането на Великобритания от Евросъюза Дейвид Дейвис беше

...
Министърът по излизането на Великобритания от Евросъюза Дейвид Дейвис беше
Коментари Харесай

Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис ексклузивно пред БНТ

Министърът по излизането на Англия от Евросъюза Дейвид Дейвис беше на малко посещаване в София. Той даде и извънредно изявление за Българска национална телевизия за предаването " Още от деня ". С него се срещна Цветелина Йорданова...

Българска национална телевизия: Министър Дейвис, Европейски Съюз през вчерашния ден оповести чернова на правилата за бъдещите връзки сред съюза и Обединеното кралство след Брекзит. От Ваша позиция по какъв начин наподобяват те?

Дейвид Дейвис, английски министър по напускането на Европейски Съюз: Това са единствено предварителни насоки. Най- значимото е те да оставят задоволително място за маневри, задоволително независимост за деяние на Комисията да подходи креативен към решаването на проблемите. Искаме да създадем дълготрайно стратегическо партньорство с Европейски Съюз в защитата, сигурността, битката с тероризма и престъпността. В тази област работим доста сполучливо с България. В същото време желаеме да създадем най-скъпото ново Споразумение за свободна търговия. Имаме доста комплицирани тематики, и има потребност от допустимо най- доста независимост за креативен метод към тях.
Българска национална телевизия: Търговията ли е най-тежкият въпрос, там ли ще е най-трудно да се договаря?

Дейвид Дейвис, английски министър по напускането на Европейски Съюз: Без подозрение, в тази област ще има доста разногласия. Но тук ние към този момент имаме в действителност мощни връзки. Ето, размерът на нашата търговия с България се е утроил през последното десетилетие и е доста огромен. Има огромни английски компании тук. Искаме това да продължи. Искаме триумф за себе си, само че и за Европейския съюз. Така че каквито и проблеми да има, ще ги решим.
Но след Брекзит и Европейски Съюз, и Англия ще са по-слаби, изключително стопански. Как може да се понижи този отрицателен резултат?

Дейвид Дейвис, английски министър по напускането на Европейски Съюз: Не мисля, че би трябвало безусловно това да се случи. Знам, че господин Туск го сподели по този начин, само че не е нужно да става по този начин. И двете страни желаят търговията сред тях да продължи. Европейски Съюз изнася във Англия артикули и услуги на стойност 300 милиарда евро годишно, а ние към Евросъюза - за към 200 милиарда евро. От това зависят доста работни места. Трябва да създадем по този начин, че да няма мита, митническите интервенции да работят добре, да почитаме правата и взаимните си ползи.
До Срещата на върха на Европейски Съюз през март остават по-малко от три седмици - с цел да се избистрят до дъно изискванията за преходния интервал на Англия. Каква е ролята на страните-членки в този развой, ето да вземем за пример - на България, като ръководител на Съвета на Европейски Съюз?

Дейвид Дейвис, английски министър по напускането на Европейски Съюз: О, ролята им е доста значима. Тази заран имах срещи с премиера и външния ви министър. Най-важният въпрос в съглашението за овакантяване е въпроса за правата на жителите. Разговаряхме по този въпрос. Страните-членки са моторът в отбрана на техните ползи. България отстоява правата на своите жители, по този начин както се чака от нея. Но съм уверен, че до март ще сме в добра позиция и ще може да продължим напред към идната фаза на нашите бъдещи връзки.
Българска национална телевизия: Сътрудничеството в областта на сигурността също е от основните въпроси. Беше ли тематика на диалозите ви тук в София?

Дейвид Дейвис, английски министър по напускането на Европейски Съюз: Да, по този начин е. Имах два диалога с премиера Борисов в последните две седмици и засегнахме тази тематика. В момента имаме положително съдействие в областта на сигурността. Няколко бойни кораба бяха напоследък във ваши пристанища на Черно море, имаме общи интервенции против трафика на хора и противозаконната миграция. Искаме това интензивно съдействие да продължи. България го цени, и ние го ценим. Приемаме доста съществено своята роля в света. Харчим голяма сума пари за защита, сигурност, разузнаване, флот. И за какво го вършим? Не просто, с цел да пазим своето малко Обединено кралство там най-после на континента, а с цел да помогнем на целия район и на нашите съдружници да имат по-сигурно, по-спокойно бъдеще.
Българска национална телевизия: Относно договарянията - къде водите по-тежки борби - в Брюксел, където преговаряте с Вашия сътрудник Мишел Барние или вкъщи, в Лондон, където би трябвало да защитавате достиженията си от договарянията с него?
Дейвид Дейвис, английски министър по напускането на Европейски Съюз: Едва ли мога да ги нарека борби. По-скоро са диспути... Познаваме се с Мишел Барние от над 30 години, одобрявам го. Той е французин до мозъка на костите си, аз съм англичанин до мозъка на костите си. А пък вкъщи, в Обединеното кралство има огромен спор за това какви тъкмо връзки желаеме да имаме. Но кое е общото сред двете? Когато вестниците, публицистите пишат за договарянията, те го показват като конкуренция, като борба. А в реалност не е по този начин. Най-успешните договаряния са тези, при които и двете страни печелят, когато намериш най-изгодното и за двете страни. И по тази причина моята цел когато приказвам с Мишел в Брюксел или когато приказвам с премиера Борисов тук в София, или с сътрудниците ми в Обединеното кралство е тази - да намерим най-хубавото за всички. И в случай че се фокусираме върху това - тогава няма борба. Има полемика. Има креативен развой. И в един съвършен свят, това би довело до най-хубавия резултат.
Българска национална телевизия: Кое е най-важното предписание, което следвате непроменяемо в тези дълги месеци на договаряния?

Дейвид Дейвис, английски министър по напускането на Европейски Съюз :Мисля си, че най-важното нещо е, до момента в който създаваме съглашението за овакантяване, изискванията за преходния интервал, да не забравяме, че мерилото за триумф е какъв брой добре те служат на нашите жители - на българите, на британците, на европейците. Мерилото са жителите. Получават ли добра работа? Имат ли опция да отидат на отмора - било то в България, където доста британци идват всяка година, имат ли правото да дойдат да учат в английски университети, както доста български студенти вършат всяка година. Това е мерилото. Историците, когато някой ден се извърнат и погледнат обратно към настоящия миг, ще питат - те свършиха ли си добре работата да проектират бъдещето. Ако добре сме проектирали бъдещето, и това се усети от всеки обособен човек, тогава ще сме съумели.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР